Izetbegović poručio javno i direktno Borrellu: U Vašim javnim nastupima izbjegavajte spominjanje “raspada Bosne i Hercegovine”

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio je pismo visokom predstavniku Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu.

U pismu Izetbegović ističe kako cijeni napore koje EU i Borrell lično ulažu u pružanje podrške BiH na putu ka punopravnom članstvu, te da je nemjerljiv doprinos EU-a koji domaće institucije imaju u provođenju reformi, čiji je cilj prosperitetna država u kojoj se u punoj mjeri primjenjuju svi evropski demokratski standardi.

Također je istaknuo kako cijeni Borrellov angažman u posljednjim mjesecima, tokom krize izazvane nasrtajima vlasti entiteta RS na ustavnopravni sistem BiH.

“Međutim, želim Vam sugerisati i zamoliti Vas da u Vašim javnim nastupima izbjegnete spominjanje ‘raspada Bosne i Hercegovine’, jer se time stvara narativ da je takvo nešto moguće. Raspad Bosne i Hercegovine nije moguć i neće se desiti. Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država, članica Ujedinjenih nacija i o njenom raspadu se ne može, niti bi se smjelo govoriti”, navodi se u Izetbegovićevom pismu.

Izetbegović podsjeća da će se naredne sedmice obilježiti 30. godišnjica održavanja Referenduma o nezavisnosti BiH, kojem su se odazvale dvije trećine građana, glasajući skoro stoprocentno za nezavisnost BiH.

“Nakon izglasavanja nezavisnosti i međunarodnog priznanja, BiH je bila izložena strahovitoj agresiji, koja je kulminirala genocidom u Srebrenici. I u takvim okolnostima njen teritorijalni integritet je sačuvan, jer su stotine hiljada patriota bile spremne rizikovati i gubiti živote u odbrani slobode i vlastite države”, dodaje Izetbegović.

Predsjednik SDA je ocijenio da je opravdana zabrinutost zbog politike Milorada Dodika, ali da ona ne može ugroziti teritorijalni integritet BiH, ali da može ugroziti mir i stabilnost u čiju su izgradnju i očuvanje građani BiH, zajedno sa SAD-om, EU-om i kompletnom međunarodnom zajednicom, uložili mnogo.

“U tom slučaju, mir i stabilnost ne bi bili ugroženi samo u BiH, već i u cijeloj regiji, pa i dijelovima Evropske unije”, upozorio je Izetbegović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.