Izetbegović: “Prije 15 dana Schmidt me zvao i pitao hoće li biti donesen budžet, a ja sam mu kazao da ima nekih pomaka, ali da nisam optimista”

Predsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Bakir Izetbegović, komentarišući blokiranu odluku o izdvajanju novca za sprovođenje Općih izbora, rekao je da mu je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt kazao da se izbori moraju održati.

Mišljenja i da je on već donio odluku, ali da je još nije obznanio.

“Prije 15 dana Christian Schmidt me zvao i pitao hoće li biti donesen budžet. Ja sam kazao da da ima nekih pomaka, ali da nisam optimista i da će se to razvlačiti.

On je odgovorio da će izbora biti i da se moraju održati. Mislim da je on donio odluku, ali je još nije obznanio“, istaknuo je Izetbegović.

Vrijeme je, dodaje, da Međunarodna zajednica i visoki predstavnik precizno rade svoj posao i da omoguće biračima da izaberu novu vlast.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda danas nije dao podršku da se izdvoje sredstva iz akumuliranog viška novca iz prethodnog perioda za pripremu i održavanje izbora u oktobru na što su prethodno pozvale i ambasadori Kvinte.

Da li ima prostora da se protiv Bevadne pokrene neka vrsta krivične odgovornosti, pitala je reporterka N1 Adisa Imamović.

“Pozvali smo Tužilaštvo i sve nadležne da se pozabave ovom situacijom. Radi se o kršenju Ustava, o udaru na Dejtonski mirovni sporazum i kršenju konvencija osnovnih prava i sloboda, evropske konvencije, radi se o kršenju zakona… Mislim da ima prostora da se Tužilaštvo s time pozabavi”, zaključio je Izetbegović.

Ministra Bevandu, danas je rekao Schmidt, neće stavljati u centar političkih pitanja. Istaknuo je i da BiH bi mogla postati i predmet ironije i podsmijeha drugih ako ne može da plati štampanje glasačkih listića.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.