Izetbegović: Primio sam poziv Konakovića, naravno da se neću odazvati

“Primio sam poziv Elmedina Konakovića za „radni ručak“ o „položaju i statusu Bošnjaka u regiji“. Pozivu se, naravno, neću odazvati. Niz je razloga za to, a navest ću samo neke od njih”, poručio je danas lider SDA Bakir Izetbegović. Podsjećamo, predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković pozvao je na radni ručak u petak, 12. aprila, političke predstavnike Bošnjaka iz naše zemlje i regiona.

“Osnovni razlog je Konakovićeva vodeća uloga u grupaciji stranaka koja je zbog vlastitih interesa pogazila izbornu volju Bošnjaka, njihovo dostojanstvo i nacionalni interes.

Konakovićevu fotelju su Bošnjaci i drugi bosanski patrioti platili nedopustivim ustupcima i predajom niza vitalno važnih pozicija u državnim i federalnim institucijama i javnim preduzećima”, poručio je Izetbegović.

“Po njegovoj pameti Bošnjake u Bosni i Hercegovini predstavlja politička manjina spremna da proda vlastito dostojanstvo i snishodljivo ispunjava zahtjeve političkih predstavnika Srba i Hrvata, što mu oduzima legitimitet da uopće govori o statusu Bošnjaka”, dodao je u obraćanju na zvaničnom Facebook profilu.

Izetbegović je poručio da se o statusu Bošnjaka ne može razgovarati bez njihovih političkih predstavnika u institucijama.

“Pri tome, sastav kojem je poziv upućen je, najblaže kazano, čudan.

Nije pozvan član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bošnjak, potpredsjednik Federacije BiH Bošnjak, premijer Federacije BiH Bošnjak – bez obzira što je nametnut, a istovremeno je poziv upućen predsjednicima nekih neparlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini, koje su potpuno irelevantne.

O statusu Bošnjaka ne može se razgovarati bez njihovih političkih predstavnika u institucijama. Saradnju sa predstavnicima Bošnjaka u državama regije su imali i imaju svi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine izabrani iz reda bošnjačkog naroda, te je u tom smislu Konakovićeva inicijativa – višak i pokušaj njegovog samonametanja i samopromocije”.

Za kraj je kazao da smatra da “nije uputno imate kontakte sa Konakovićem dok se ne riješe vrlo ozbiljne optužbe na njegov račun”.

“Također, SDA, kao najveća stranka u Bosni i Hercegovini za koju pretežno glasaju Bošnjaci, održava redovne kontakte i ima saradnju sa većinom političkih predstavnika Bošnjaka u regiji. Nastavićemo to da činimo i da im pružamo podršku u ostvarivanju interesa Bošnjaka u državama u kojima oni žive. Za to nam nije potreban posrednik, pogotovo ne u Konakovićevom liku i djelu.

Na kraju, smatram da nije uputno da imam bilo kakve kontakte s Konakovićem dok se ne razriješe vrlo ozbiljne optužbe koje se odnose na njegove veze sa narko-kartelom dokumentivane u Sky-aplikaciji”, zaključio je Izetbegović.

Podsjećamo, predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković pozvao je na radni ručak u petak, 12. aprila, političke predstavnike Bošnjaka iz naše zemlje i regiona.

“Tačna je informacija da su politički predstavnici Bošnjaka iz BiH i regiona pozvani na sastanak. Planirano je da to bude u hotelu Hills na Ilidži”, rečeno je Elmedina Konakovića.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.