Izetbegović se obrušio na “Trojku” pa se obratio javnosti: Izvještaj Nevenke Tromp je koristila Srbija u svoju odbranu pred Međunarodnim sudom pravde

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović obratio se javnosti saopćenjem u kojem tvrdi da određeni politički akteri pritiv njega recikliraju “besmislene optužbe o reviziji” presude protiv Srbije.

Izetbegović tvrdi kako su optužbe rezultat “spinovanja Trojke” koji se ne bave svojim mandatom već aktiviraju za građane, bolna pitanja.

“Mandat u kojem je politička grupacija NiP, Naša stranka i SDP, unatoč pobjedi SDA na izborima 2018, dobila šansu da vodi Kanton Sarajevo, bliži se kraju. Mnogo toga je ‘Trojka’ obećala, a skoro ništa nije uradila.

Očigledno su procijenili da slijede neugodna predizborna pitanja, pa su se pribjegli starom, provjerenom metodu spinovanja: umjesto da daju odgovore na pitanja o jalovom i promašenom mandatu, pokušavaju da oni postavljaju pitanja, da optužuju i napadaju na SDA.

U nedostatku pravih argumenata, odlučili su se na ponovno aktiviranje bolnog pitanja revizije presude iz 2007. godine po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde”, navodi u saopćenju Izetbegović.

Smatra kako je ovakav napad na njega očigledno dogovoren i pomno osmišljen, a ističe kako je sve počelo sa dodjelom titule “Počasnog građanina KS” Nevenki Tromp.

Uloga Srbije

“Krenulo je sa dodjelom titule ‘Počasni građanin Kantona Sarajevo’ Nevenki Tromp, kooautorici sramnog izvještaja Holandskog instituta za ratnu dokumentaciju (NIOD), u kojem se negira genocid u Srebrenici.

Upravo je taj izvještaj Srbija koristila u svoju odbranu pred Međunarodnim sudom pravde. O kakvom je izvještaju riječ, bh. javnost najbolje će zaključiti po tome što ga je na sav glas hvalio ratni zločinac Vojislav Šešelj”, istakao je Izetbegović.

Navodi kako uprkos protivljenju dodjeli priznanja Nevenki Tromp koje je došlo od porodica žrtava genocida, vlast “Trojke” se na njihove zahtjeve nije obazirala.

“Razlozi će vrlo brzo postati očigledni, kada su uslijedile neistinite i neargumentovane tvrdnje koje potcjenjuju inteligenciju i memoriju ljudi, poput onih koje je izgovorila Tromp: da su za ‘propast revizije krivi Bakir Izetbegović i SDA’, ‘da je agent bio nelegitiman i da se mogao zamijeniti u roku od 48 sati, ali da Bakir nije želio’, ‘da bi sve bilo drugačije da je zahtjev za reviziju predala ambasadorica BiH u Holandiji’, da Izetbegović nije želio da revizija uspije’, ‘da je izdao i prevario narod’.

Reciklirani komentari

Ove i niz drugih morbidnih teza papagajski su ponavljali Elmedin Konaković i dio ‘Trojke'”, navodi Izetbegović.

Smatra kako ga je Tromp optužila i da je za aktuelnu krizu u zemlji odgovoran zajedno sa SDA, te da će on biti kriv kada se zbog njegove retorike potenciranja tenzija sa Hrvatima BiH raspasti.

“Dakle, za krizu i prijetnje secesijom nisu krivi Dodik i SNSD, za blokade i najavu ‘teritorijalne reorganizacije’ nisu krivi Čović i HDZ. Za sve su krivi Bakir i SDA, optužuje Tromp”, istakao je Izetbegović.

Smatra zapanjujućim da Tromp, koja je politologinja i Konaković, koji “ima sumnjivu diplomu DIF-a”, drže lekcije iz prava kompletnom međunarodnom i domaćem timu uglednih eksperata i profesora, poput Davida Scheffera, Phona van den Biesena, Allana Pelleta, Paola Palchettija, Kasima Trnke, Amora Mašovića i drugih koji su radili na pripremi revizije.

“Upravo su ovi ugledni pravnici još prije pet godina razjasnili sve detalje vezane za reviziju. Te izjave i pojašnjenja o svim ‘spornim pitanjima’ koja se ovih dana, pet godina poslije, recikliraju u svrhu predizborne kampanje, dostupna su javnosti.

Uz ostalo, dostupna su i pravna pojašnjenja o punomoći agenta, koju su i domaći i međunarodni ekspertni tim smatrali neupitnom, kao i o tome da li je ambasadorica u Nizozemskoj mogla predati zahtjev za reviziju.

Posebno precizno ih je elaborirao profesor Kasim Trnka, čiju stručnu analizu svaki građanin može jednostavno pronaći na internetu”, navodi Izetbegović.

Državni posao

Tvrdi da je pravni tim predvođen svjetskim stručnjakom Davidom Schefferom i agentom Sakibom Softićem, učinio sve što je bilo u njihovoj moći da sa pravne strane pripremi zahtjev.

“Ja sam, također, dao punu političku i moralnu podršku radu Tima i Fondacije osnovane u svrhu pokretanja revizije.

I sve bih ponovio na isti način. Samo bih od agenta Softića i Tima eksperata, sa ovim iskustvom, tražio da upoznamo političare prisutne na savjetovanju u Vijećnici tog 17.februara 2017. godine da postoje dileme o legitimnosti bh. agenta, bez obzira što to nije presudan detalj, jer je Sud, što je jasno iz njihovog pisma od 9. marta 2017. godine, reviziju odbio da razmatra zbog toga što odluku o njenom pokretanju nije donijelo Predsjedništvo BiH”, ističe predsjednik SDA.

Smatra da je političarima u Vijećnici ta informacija saopćena, to bi ih spriječilo da se “izmaknu od odgovornosti, a zatim manipuliraju, zbunjuju narod i prikupljaju političke poene”.

“Dobro bi bilo da svaki od njih javno kaže šta bi bio njihov stav da im je dilema o legitimnosti agenta saopćena u Vijećnici. Da li bi iko od njih bio protiv toga da, ipak, pokušamo pokrenuti reviziju? Sumnjam”, zaključuje Izetbegović.

Revizija

On navodi kako ga je dio političara posljednjih mjeseci optuživao da će “izdati” u pregovorima o Izbornom zakonu, a kada se to nije desilo, reciklirali su temu staru pet godina i nastavili sa “besmislenim optužbama”.

“Odgovorno tvrdim da su pravni timovi, uz pomoć mog kabineta, poduzeli sve što se moglo poduzeti da revizija uspije.

Jedina istinska greška koja se mogla napraviti kada je u pitanju pokušaj pokretanja revizije bila bi – odustajanje od revizije, povlačenje pred stavom Registrara Međunarodnog suda pravde, koji je očigledno imao zadatak da nam ne dozvoli pristup sudijama i pravdi.

One snage unutar međunarodne zajednice koje su nam 1992.godine nametnule embargo na oružje, a time i na odbranu, su imale prste i u ovoj odluci. Ovaj put namećući nam embargo na pravdu i istinu”, ističe Izetbegović.

Tvrdi kako je Nevenka Tromp insistirala na “enormnim sumama novca za vlastiti angažman”, davala kontroverzne izjave koje su relativizirale i stvarale opravdano nepovjerenje unutar ekspertnog tima te “lažno tvrdila da raspolaže sa ključnim, novim dokazom potrebnim za pokretanje revizije, pod uslovom da se osiguraju potrebna finansijska sredstva”.

Izetbegović navodi kako Tromp nije imala dokaza.

“Kada sam bez rezerve stao uz ekspertni tim i odlučio da im pružim punu političku i moralnu podršku, znao sam da rizikujem i da ću u svakom scenariju osim potpunog uspjeha revizije biti izložen napadima političke konkurencije.

Taj svjesni rizik koji sam preuzeo je beznačajan u odnosu na želju da kroz reviziju presude iz 2007. godine naš narod i država dođu do pune pravde i istine”, naveo je Izetbegović.

Na kraju saopćenja, Izetbegović je istakao kako je uvjeren da će građani ispravno procijeniti ko bez kalkulacija brani interese države i naroda.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.