Izetbegović tako izgleda vidi situaciju: “Izlaz iz svega može biti spremnost HDZ-a da prestane s blokadom 100% tema u FBiH”

Nakon sastanka u Delegaciji EU na temu reforme Izbornog zakona BiH medijima se obratio lider SDA Bakir Izetbegović.

Na početku je kazao da se uzda u predstojeće sastanke u Neumu gdje će biti prisutni predstavnici većine parlamentarnih stranaka. Kaže kako očekuje da se tu napravi pomak uz dozu odgovornosti.

“Gdje je izlaz? To je spremnost, eventualna, HDZ-a i HNS-a da shvate da nemaju pravo na veto i blokadu 100% tema koje se odnose na FBiH jer u ovom času to rade, blokiraju Federaciju BiH”, rekao je.

Kaže da, ukoliko bude te spremnosti da zaista štite, možda preciznije definisaniji vitalni interes hrvatskog naroda, a da ne sprečavaju volju većine u federalnom parlamentu, može se naći rješenje i za sve ostalo.

“Prijedlozi HDZ-a sada su tri koraka unatrag. Treba shvatiti da ne mogu predstavnici Hrvata raditi ovo što rade već tri godine ili kada je u pitanju Ustavni sud već dvije godine”, istakao je.

Izetbegović je rekao da stranci danas nisu dali nikakav papir s prijedlozima, osim onoga od ranije poznatog što je Venecijanska komisija od prvog dana rekla – da se brišu etnički prefiksi i da bez toga nema implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava.

“HDZ se odupire, ali mislim da neće moći ostati na tome. Ako ne bude dogovora, izbori će biti po sadašnjem zakonu. Morat će pristati, neće valjda uraditi i tu stvar, neće valjda dokinuti pravo građanima na izbore. Ne vjerujem da će se HDZ u to upustiti”, kazao je.

Što se tiče prijedloga Milorada Dodika da se zakonski zabrani i nazivanje entiteta, grupa i pojedinaca genocidnim i da je to uslov RS-a za povratak u institucije BiH, Izetbegović je rekao:

“Dodik traži način da se vrati u Parlament BiH, Vijeće ministara.. I to je dobro, mi to podržavamo. Mi nikada nismo jedan narod, npr sprski, nazivali genocidnim, niti smo RS zvali tako.

Prihvatili smo je u Dejtonu 1995. godine, ali znamo šta je prethodilo. Desio se genocid i u njega je bila involivrana vojna i politička struktura koja će uspostaviti RS. Ali nemamo namjeru vrijeđati entitete i narode. Tako da ovo jeste jedan izlaz. Oni koji prave probleme i blokade zaslužuju sankcije, a oni koji se trude i ulažu napore ne zaslužuju sankcije”, dodao je.

Prokomentarisao je i izjave da je FBiH neuspješna i komplicirana, a RS uspješna.

“To nije tačno. FBiH sa svojom kompleksnošću ima trostruko veće pribiranje indirektnih poreza, dakle potrošnja je trostruko veća. Potrošnja goriva, dakle industrije, je četiri puta veća nego u RS-u. FBiH je manje zadužen i uspješniji entitet od Republike Srpske”, kazao je.

Izaslanici SAD-a i EU danas su obavili brojne sastanke, a pregovori o reformi Izbornog zakona se nastavljaju u narednim danima. Ključni sastanci bit će u Neumu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.