Izravne poruke iz Washingtona, Adnan poručio: Oni “zatežu” na Balkanu, kako bi dobili na drugoj strani

Adnan Hadrović, bivši bh. diplomata i savjetnik na Institutu za razvojni uticaj iz Washingtona, javio se kako bi prokomentarisao zasjedanje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN).

“Signal koji je poslan sa sjednice je vjetar u leđa Miloradu Dodiku, očekujem njegovu dalju radikalizaciju”, naveo je.

Hadrović ističe kako je činjenica da nije dozvoljeno obraćanje Christianu Schmidtu, visokom predstavniku u BiH, zapravo poraz zapada.

“Na jedan način, to jeste bio poraz zapada. Međutim, to je moralo da se desi, s obzirom da je usvojena rezolucija ipak bila kompromis. Različita vrsta dogovora se morala proći kako bi mandat EUFOR-a bio produžen i da se ne zadire u OHR.

Međutim, signal koji je poslan usvojenom rezolucijom prema BiH jeste jasno slabljenje pozicije Christiana Schmidta i jedan vjetar u leđa retorici i akcijama Milorada Dodika. Dodik će ovo definitivno iskoristiti u svoje svrhe i smatrati da je dio pobjedničkog tima. Na globalnoj sceni je dobio potvrdu svoga stava.

Nažalost, očekujem da će Dodik ići u pravcu dalje radikalizacije”, navodi Hadrović, te ističe da radikalizaciju očekuje ne samo u retorici, nego i u akcijama koje ju prate, prenosi N1.

Upitan da li je UN pokleknuo pod interesima Rusije, Hadrović navodi kako su u pitanju globalne igre, te da je BiH neminovno dio njih.

“BiH je teren na kojem se očigledno odigravaju globalne igre sukoba dva različita koncepta – koncept multilateralizma i koncept jednonacionalnih država. Rusija, uz pomoć susjedne Srbije, koristi RS kao ‘proxy’, kako bi ostvarivali svoje ciljeve, ne samo na Balkanu, nego i globalno.

Oni ‘zatežu’ na Balkanu, kako bi dobili na drugoj strani”, objašnjava, te dodaje kako su Crna Gora i Kosovo također dio te iste igre.

O “oslabljenoj poziciji Schmidta”, naš sagovornik dodaje i to da će EU i NATO morati unilateralno pojačati njegovu poziciju, kako bi nastavili sprovoditi svoje interese u BiH i regionu.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.