Izrazili zabrinutost: Oglasila se Islamska zajednica BiH o izjavama visokog predstavnika Christiana Schmidta

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini dijeli zabrinutost velikog broja svojih članova i pripadnika posljednjim odlukama, ali i izjavama visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Burno su reagovali.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

“Za Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini kao vjersku zajednicu koja okuplja značajan broj građana Bosne i Hercegovine svako rješenje koje produbljuje podjele i segregaciju umjesto da promoviše integraciju i jednaka prava svakog građanina na čitavoj teritoriji države korak su u pogrešnom pravcu.

Ne ulazeći u političke implikacije ove odluke i procese koji se odvijaju, Islamska zajednica smatra da je dužna upozoriti na pogrešan pravac u kojem se Bosna i Hercegovina pokušava usmjeriti.

Nadalje, posljednja izjava gospodina Šmita kako “Bošnjaci ovdje žive i trebaju živjeti” je u najmanju ruku zabrinjavajuća, jer šalje poruku da neko Bošnjacima treba dati pravo da žive na svojoj zemlji”, saopćio je Ured za odnose sa javnošću Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini.

“Opstanak Bošnjaka kao naroda i države Bosne i Hercegovine ne zavise od volje bilo koga osim njih samih i građana i naroda koji u Bosni i Hercegovini žive.

Govor u javnosti o tome kako Bošnjaci imaju “pravo da žive” ukazuje na opravdanu zabrinutost velikog broja vjernika iskazanu u kontaktima sa svojim imamima, koji su u tome prepoznali osporavanje njihovog, ne samo političkog subjektiviteta, nego i pukog opstanka, naročito kada uzmemo u obzir da se radi o narodu koji je preživio genocid.

Smatramo da je obaveza Islamske zajednice upozoriti na ove procese.

Bosni i Hercegovini su potrebne evropske vrijednosti i standardi ukoliko želi postati dijelom ujedinjene Evrope i svako odstupanje od njih, bilo u ustavnim rješenjima, građanskim i ljudskim pravima, pa i čak u javnoj komunikaciji zvaničnika, nije dobrodošlo – navodi se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta IZ u BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.