Jadranka Kosor brutalno o Draganu Čoviću: Nepodnošljivo je graditi partnerstvo s osobom koja negira genocid

Jadranka Kosor, bivša premijerka Hrvatske gostujući u emisiji na N1 komentarisala je odnose Hrvatske i Bosne i Hercegovine, izmjene Izbornog zakona, ali i prijateljstvo Dragana Čovića i Milorada Dodika koje je nazvala nepodnošljivim.

Kosor je istakla da za izmjene Izbornog zakona BiH očekuje rješenje koje je prihvatljivo za sve.

“To što sam sada rekla zapravo iz dosadašnjeg iskustva ne znači puno zbog toga što bi se sve ostalo moglo protumačiti kao miješanje u prilike u drugoj državi, a to ja zaista nikako ne želim jer ima i previše toga”, istakla je Kosor.

Za rješenje situacije u BiH postoji rješenje, a to je, kako kaže Kosor, odlazak svih onih koji su na političkoj sceni ratnih zbivanja pa sve do danas.

“Svih onih koji se na političkoj sceni nisu trudili raspetljati probleme nego ih dodatno zapetljavaju samo zbog toga da bi njima bilo i dalje dobro i da bi oni i dalje nešto u političkom smislu značili u svom entitetu ili u svom narodu i da bi u konačnici bili među svojim biračima. Dakle, odlazak svih na političkoj sceni koji se nisu potrudili da iznjedre rješenje koje bi bilo prihvatljivo, a historija nas uči da i nakon najstrašnijih sukoba uvijek oni koji su hrabri, odlučni i žele riješiti problem onda to rješenje i pronađu.

I dok ne dođu neki drugi, mladi, svježi, iskreni, odvažni, pošteni u političkom smislu. To bi bilo najjednostavnije rješenje, a s druge strane, puno ima savjeta iz Hrvatske, ali lično ništa konkretno ne čujem, a što bi trenutnu situaciju oko Izbornog zakona riješilo, vrijeme prolazi, izbori u BiH se bliže, međutim, mi u Hrvatskoj također imamo probleme koje ne rješavamo tako da bih ja hrvatskim aktuelnim političarima koji odgovaraju za državu preporučila prije svega da riješe probleme oko izbornih procesa i zakona u Hrvatskoj.

Mi, naprimjer, u Hrvatskoj imamo više od 10 godina odluku Ustavnog suda da se riješi pitanje izbornih jedinica i neujednačen broj birača u određenim izbornim jedinicama. Tako da naši političari ne rješavaju to goruće pitanje oko izbora u Hrvatskoj, a oni parlamentarni će doći također relativno brzo”, pojasnila je Kosor.

Dalje je komentarisala i govor Dragana Čovića u NSRS u kojoj je prisutnima poručio da “čuvaju RS”.

“On nije dodao jednu nužnu rečenicu nakon toga, a to je ‘čuvajte Bosnu i Hercegovinu’. Meni se činilo kada sam to gledala kao da se obratio u parlamentu neke susjedne prijateljske države, a ne da govori u istoj svojoj državi i domovini BiH gdje je glavni grad Sarajevo, a ne Banjaluka.

Ta njegova vezanost za Milorada Dodika i fasciniranost njime je za mene potpuno neobjašnjiva i tvrdim i dan danas da onaj temeljni cilj koji Čović u ovim svim pregovorima želi ostvariti jeste da zaštiti hrvatski narod u BiH, da opstane, da ima pravo birati svoje predstavnike. To u bratskoj, pregolemoj ljubavi sa Miloradom Dodikom neće ostvariti zato što Dodik da je htio zaštititi Hrvate u Republici Srpskoj onda bi to činio na vidljiv način i onda Hrvati praktički iz RS ne bi nestali.

A za mene politički kada se izdignem iznad svega je potpuno nepodnošljivo graditi ikakvo vidljivo partnerstvo i nazivati ga nečim što će spasiti hrvatski narod s osobom i političarem koji negira genocid u Srebrenici i graditi bilo kakvu budućnost s nekim ko je pod sankcijama. To nije evropsko ponašanje kao i onda kada je Čović pljeskao dok je Dodik veličao zločinca Lisicu i dodijelio mu orden u RS, a koji je osuđen u Hrvatskoj za ratni zločin”, naglasila je Kosor.

To znači da svi ti političari, ističe Kosor, ne žele da BiH jednog dana postane članica Evropske unije.

“A ja to iz sveg srca želim. Oni to ne žele jer se u tom slučaju evropske vrijednosti moraju poštovati”, dodala je bivša premijerka Hrvatske.

Jučer se Čović pravdao da je zapravo želio reći “čuvajmo Ustav BiH”. Kosor dodaje da je onda tako trebao i naglasiti.

“Trebao je reći ‘čuvajmo Ustav BiH i ponašajmo se u skladu s njim’, pa onda tako neustavni dan RS, dakle, protivan Ustavu, nemojmo slaviti”, istakla je Kosor.

S obzirom na to da iz Hrvatske također stižu i podrške Čoviću nakon govora, pogotovo kada je riječ o Zoranu Milanoviću, predsjedniku ove države, a koji je sudeći prema ranijim medijskim istupima, pokazao da je i na Dodikovoj strani, pitali smo Kosor kako komentariše takve poteze?

“Dodik je, kao što smo i vidjeli, bio rado viđen gost u Hrvatskoj i ja sam i tada reagovala onako kako ja mogu. Tada sam na Twitteru napisala da smatram da neko ko je negator genocida i pod sankcijama i otvoreno govori o pripajanju RS Srbiji ne bi trebao biti tako dočekan u Hrvatskoj.

To je moje duboko uvjerenje, ali vidite da i Zoran Milanović i Andrej Plenković imaju dosta veliko razumijevanje za tu ogromnu i rastuću političku ljubav i privrženost između Dodika i Čovića, a koja je bila dokazana i kroz činjenicu da na proslavi rođendana Dragana Čovića bude prisutan i hrvatski ministar vanjskih poslova i tamo dolazi Dodik helikopterima”, poručila je Kosor.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.