Jako čudna situacija: Kako rasporediti više od 600 miliona KM? Šta je na snazi: Memorandum iz 2016. ili dogovor lidera iz 2020.?

Posljednje Vijesti

Kako rasporediti više od 600 miliona KM koje je na račun u CBBH Bosni i Hercegovini uplatio MMF.

Hoće li RS dobiti jednu trećinu kako je to predviđeno Memorandumom o razumjevanju iz 2016. godine, ili 38% kako je najavio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik?

Memorandumu o razumijevanju kojeg su 2016. godine potpisali CB BiH, Ministarstvo finansija BiH, Federalno Ministarstvo finansija, Ministarstvo finansija RS te UIO BiH predviđa raspodjelu sredstava MMF-a, kreditnih i nekreditnih između entieta u BiH.

“Sva finansijska prava i obaveze BiH po osnovu članstva BIH sa MMF-om raspodjeljuju se između Federacije BiH i Republike Srpske u omjeru 2/3 prema 1/3. “, piše u članu 4. ovog dokumenta kojeg je u ime RS potpisao sadašnji predsjedavajući Savjeta ministara, a tada ministar finansija RS Zoran Tegeltija.

Međutim u Memorandumu je ostavljena mogućnost da se novac koji MMF doznačuje Bosni i Hercegovini i drugačije raspodjeli, ukoliko je u pismu namjere to ranije navedeno – piše N1.

“Odobrena sredstva BIh od MMF-a po osnovu članstva i finansijskuh aranžmana, CBBH će pretvoriti u domaću valutu i držati na entitetiskim podračunima u okviru namjenskog Depozitnog računa/podračuna, u omjeru iz tačke 4. ovog Memoranduma osim ako se drugačije ne utvrdi pismom namjere“, piše u dokumentu.

Obzirom da se radi o nekreditnim sredstvima, pismo namjere nije bilo potrebno slati, tako da je isključena mogućnost da se novac raspoređuje na drugi način koji je ranije definisan pismom namjere.

Ranije je član Predsjedništva BIH Milorad Dodik izjavio da će RS kroz ovaj aranžman dobiti 38% od više od 600 miliona KM.

Prošle godine, 11. aprila, riješena je kriza oko raspodjele, tada kreditnih sredstava za BiH. Lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović tada su dogovorili da se kreditna sredstva raspodjele u omjeru 62% FBiH, RS 38%, a da po pola procenta i jedni i drugi raspodjele Brčko Distriktu.

Tada je šef delegacije EU u BIH Johann Sattler poručio da se ovaj dogovr ne odnosi samo na kreditna sredstva.

“Lideri političkih stranaka bili su u prilici da postignu saglasnost oko raspodjele sredstava – tu govorim ne samo o kreditnom aranžmanu sa MMF-om, već i o značajnim sredstvima koja će osigurati Evropska unija kroz makrofinansijsku pomoć. I u naredim danima trebamo nastaviti u ovom duhu zajedništva i usaglašenog djelovanja”, istakao je tada Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH.

Razlika u ova dva načina računanja raspodjele novca iznosi 30 miliona KM, izračunao je bivši lider SDP-a Zlatko Lagumdžija.

Leave your vote