Jako neobična priča iz Gračanice: Ovca Brnja je ojanjila sedmero janjadi. Šestero je živo, a jedno je uginulo prilikom janjenja…

Poznato je da ovce rase romanovska janje po dvoje, pa često i troje janjadi, ali preksinoć je u štali Ramiza Topčagića Frenkija u Sokolu kod Gračanice, desilo se nešto nevjerovatno.

Kada sam došla u štalu, vidjela sam da se Brnja počela janjiti, pa ni jednog trenutka nisam oklijevala, već sam joj pomogla, izvlačeći jedno, drugo, treće, četvrto… do sedmog janjeta, koje je već bilo uginulo. Pitala sam se šta je ovo, da ovca ojanji sedmero janjadi. Pozvala sam i supruga Ramiza da pomogne. Kada su se janjad osušila, odmah smo izmuzli ovcu i svima dala pomalo mlijeka. To ih je okrijepilo i od jutros im dajemo kravlje mlijeko – priča Hana.

Preživjelih šestero janjadi su dobro.

Veterinar dr. Nedim Imamović, koji se brine o zdravlju ovaca kod ove porodice, kaže da je u svojoj višegodišnjoj praksi naišao na slučaj da je ovca u ovom kraju ojanjila petero.

– Ovo je apsolutni rekord u ovoj regiji. Doći ću da vidim šestero malih crnih ljepotana i da im dam lijekova ili vitamina – kazao je dr. Imamović.

Topčagići kažu da je za godinu i po Brnja ojanjila 13 janjadi, prvo tri muška, pa tri ženska janjeta. Njezine tri “cure” će se također uskoro ojanjiti, piše Avaz. Ovan Garo je nabavljen u Gračanici od Mustafe Kulenovića i pravi je ljepotan.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.