Jako ozbiljna i važna poruka Vojina Mijatovića: “Sarajevo je u toku rata preživjelo agresiju i opsadu kakve se ne pamte”

Posljednje Vijesti

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a, na društvenim mrežama se oglasio statusom pod nazivom “Kazani – test zrelosti glavnog grada BiH”.

Status prenosimo u cijelosti:

– SDP BiH danas nosi najveću političku odgovornost u Sarajevu jer gradonačelnica Sarajeva je imenovana na predlog SDP BiH. Zbog načina izbora, građani Sarajeva ne biraju direktno gradonačelnika, već je prvi čovjek glavnog grada proizvod političkog dogovora ili većine.

Danas tu većinu u gradskom Vijeću Sarajeva čine SDP BiH, NS i NiP. I upravo na temi spomen ploče na Kazanima čini se da će se vidjeti sva ideološka i suštinska razlika pomenute većine. Upravo na ovoj temi se vidi barem ideološki da su SDP BiH i NS u odnosu na NiP dva svijeta različita. Ali isto tako vjerujem što pokazuje i ovo da je moguće neke stvari uraditi zajedno bez obzira na činjenicu da se ideološki jako razlikujemo.

Agresija i opasada kakve se ne pamte

Kao prvo mislim da je podizanje spomen ploče na Kazanima odraz političke i civilizacijske zrelosti glavnog grada i posebno sam ponosan što se to događa u trenutku kada SDP BiH vodi glavni grad BiH. Tako da sve dok se isto ne dogodi u Prijedoru recimo, niko nema pravo da kaže A ni B.

Sarajevo je u toku rata preživjelo agresiju i opasadu kakve se ne pamte i samo građani Sarajeva znaju kako im je bilo i kakve strahote su preživjeli. Sada dolazimo do teksta koji bi trebao biti na spomen obilježju.

“Zauvijek ćemo se, s tugom i poštovanjem, sjećati naših ubijenih sugrađana”. Zatim bi bila ispisana imena ubijenih.

Po meni nema ništa sporno u ovom tekstu, ali se postavlja pitanje da li dovoljno i da li ovaj zločin kao i svaki drugi u BiH ima ime i prezime? Na tablama kod Markala i na Vijećnici piše “srpski zločinci” sada bi na Kazanima barem analogno ovome trebalo pisati “bošnjački zločinci”.

Važan potez ka procesu pomirenja

Međutim, fakti su fakti kada su u pitanju Markale i Vijećnica to su počinili pripadnici Vojske Republike Srpske i postoje presude, a kada su u pitanju Kazani te zločine su počinili pripadnici Armije BiH i za to postoje presude.

Da zaključim:

Čestitam prvenstveno SDP BiH Sarajevo i što će baš u vrijeme kada vidimo glavni grad BiH biti podignuta spomen ploča na Kazanima jer to je veoma važan potez prema žrtvama na Kazanima, ali i procesu pomirenja u BiH.

Također, čestitam koalicionim partnerima iz NiP-a što su skupili hrabrosti da podrže ovakvu odluku jer do sada nisu za to imali hrabrosti i zrelosti dok su bili u SDA. Čestitam koalicionim partnerima iz NS-a što su dio priče koja će konačno odati počast žrtvama na Kazanima zajedno sa SDP-om BiH i NiP-om.

Sarajevo kao glavni grad BiH je bez dileme položilo test zrelosti i poslije svega šta je preživjelo tokom rata, tekst na spomen ploči na Kazanima je samo još jedan čin zrelosti. Ali ne zaboravite, žrtve zločina i na Markalama i na Kazanima su građani Sarajeva, a zločinci su zločinci bez obzira iz koje vojske dolazili i iz kog naroda. Budite do kraja odgovorni i zreli prema svim žrtvama Sarajeva – zaključio je Mijatović.

Leave your vote