Jako teške optužbe su stigle iz Mostara: Hrvatski narodni sabor optužio Bakira Izetbegovića da ruši Dejtonski sporazum

Iz Hrvatskog narodnog sabora poručuju da su javni istupi Bakira Izetbegovića otvoreni napad i pokušaj rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U saopćenju ovog udruženja građana stoji da je “nasrtaj” na izjavu specijalnog predstavnika SAD-a za Zapadni Balkan su nedvojbeno protivljenje politici SAD-a koja je strateški partner.

HNS smatra da suverenost, stabilnost i funkcionalnost Bosne i Hercegovine počiva na tri konstitutivna naroda i legitimnoj političkoj volji. Optužuju Izetbegovića da želi da ukine politička prava hrvatskom narodu te ljudska i građanska prava koja im garantuje Dejton.

Ističu podršku pristupu SAD-a i Eskobara te ističu da će bez Izbornog zakona bošnjačke stranke nastaviti sa procesom rušenja Daytonskog sporazuma kao barijere unitarističkim i svim drugim tendencijama protivno politici SAD-a i Europe.

Podsjetimo, Izetbegović je danas za N1 komentirao izjavu Escobara da se o građanskoj BiH može razgovarati kada država postane članica EU.

Izetbegović je rekao kako ne misli da su to stavovi SAD već da je riječ o “disonantnoj izjavi”.

“Mi znamo američku politiku. Ona je kao buldožer – vodi polako stvari u pravom smjeru, s povremenim usporavanjima. Ali to je politika koja stoji iza BiH”, kazao je Izetbegović.

Dodaje kako Escobar pokušava “vruć krompir pokušava prebaciti u krilo bh. političara i da ih sve izjednači”, ističući kako “njegove izjave nemaju utemeljenje”.

“Dejtonski mirovni sporazum je luđačka košulja na rukama patritotski i proevropski orijentirane većine. Sputava glavnu snagu u BiH. 58 posto ruku je probosanskih stranaka, tradicionalno bošnjačkih, koje su za stabilnost, mir, protiv kriza, za evropski i NATO put.

I tih 58 posto Dejton gura u 1/3.

Dejtonski sporazum je omogućio aparthejd i Dodiku i otvorio šansu da radi to što radi. Da se to pretvori u realnom životu u srpski entitet, da Bošnjaci i Hrvati žive u agoniji koja traje decenijama.

Dao u šake jednoj grupi okupljenoj oko HNS, koja ima 150.000 glasova, da bude jednaka kao grupacija koja ima pet-šest puta više glasova. Sve je to Dejton. Escobar nije u pravu kada kaže da nije problem Dejton, jeste problem”, zaključio je Izetbegović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.