Jako žestok odgovor Šemsudina Mehmedovića šefu Delegacije EU u BiH Johannu Sattleru: “Trebao bi se izdići iznad lobističkih interesa, i međunarodna zajednica je odgovorna”

Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, kazao je danas tokom posjete Banjoj Luci kako nisu zadovoljni brzinom BiH na evropskom putu.

On je podsjetio da će ove sedmice biti vrlo važan sastanak, 27 članica EU-a, ministara, a Bosna i Hercegovina će biti tema.

– Ove sedmica je šansa za BiH, posebno zbog geopolitičkih promjena i ruske agresije na Ukrajinu. Jedno je traženje kandidatskog statusa, a drugo šta vi nudite Evropskoj uniji?

Jeste li ozbiljni? Imali smo Mostarski sporazum, donesena je Strategija za rad na predmetima ratnih zločina, bilo je nekog napretka, ali nedovoljno – kazao je Sattler.

Državni zastupnik iz SDA Šemsudin Mehmedović poručuje kako bi se Sattler trebao izdići iznad lobističkih interesa nekih krugova, te da kao dužnosnik EU-a u BiH mora biti dobro informisan o stanju u BiH.

– Svjestan je prepreka i onih koji opstruiraju EU put BiH i njihovih ciljeva i interesa, ali i dalje drži glavu u pijesku i ne želi stvari nazivati pravim imenom – kazao Mehmedović za Faktor i dodao:

– BiH nije ispunila svih 14 prioriteta, ali nije ni Ukrajina, što ne znači da obje zemlje to ne mogu učiniti ako dobiju kandidatski status, što se od njih očekuje. U pravu je da u BiH postoje i prepreke u vidu Zaključaka Skupštine RS-a, ali nije ništa učinio kao zaduženi diplomata da se oni stave van snage.

Mehmedović ističe kako BiH ima dobre preduvjete da se priključi EU porodici i da je potrebna dobra volja njenih članica, a oni koji su bili upitni dali su podršku, poput Mađarske i Poljske.

– Mi nismo velika zemlja, ne možemo izvoziti hranu niti energiju, ali ukoliko se takvim stavom ohrabre secesionističke snage, BiH može biti mjesto ruskog utjecaja, i izazivanja sukoba, što može ugroziti i EU, zato je važno da BiH dobije kandidatski status – zaključio je on.

Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda PSBiH, kazao je da je Sattler sa jednog aspekta u pravu jer je odgovornost na institucijama BiH.

On je naglasio da neće ulaziti u to da li je i na koji način Ukrajina ispunila uvjete koji su postavljeni iz EU-a, te da nije ni uredu da to komentariše s obzirom na činjenicu da se nalazi pod ruskom agresijom.

– Međutim, ono što je zabrinjavajuće je da isti takav status daju Gruziji i Moldaviji. Državama čiji su dijelovi pod okupacijom od Ruske Federacije. Jedno od pitanja koje se postavlja je da li bi to bila prednost da je kod nas dio BiH okupiran pa da i mi prije dobijemo status – kaže Miletić i dodaje:

– Druga stvar, ja sam rekao i iza toga stojim, ja smatram da je i BiH odgovorna, naravno, nismo poduzeli sve ono što je u našoj moći i treba insistirati na tome, ali u velikoj mjeri su oni odgovorni što ovi ljudi, ne kažem gospodin Sattler, ali kažem međunarodna zajednica, vladaju 25 godina i ovdje nas drže pod terorističkim uvjetima da ovu zemlju jednostavno ne možemo napraviti boljom.

Adnan Ćerimagić, istaknuti analitičar Evropske inicijative za stabilnost (ESI), dugo je upozoravao na pogubnu politiku Evropske komisije prema Bosni i Hercegovini.

Odluku Evropske komisije da preporuči status kandidata Ukrajini i Moldaviji nazvao je ispravnom, međutim, izrazio je žalost jer je BiH izostavljena iz ovog paketa preporuka.

On je precizirao da je Komisija sa 14 prioriteta postavila uvjete za preporuku za otvaranje pregovora o članstvu, koja dolazi tek nakon što ona preporuči, a zemlje članice daju status kandidata.

– Godinama ukazujem na apsurdnost i štetnost ovakvog pristupa za BiH. Objašnjenje zašto se Evropska komisija odlučila na takav put, koji niko u regionu osim Albanije nije imao, zahtijevalo bi duže objašnjenje, koje, bojim se, neće biti ni u kakvom slučaju – rekao je Ćerimagić za Politički.ba.

Kritika ovakvoj situaciji, dodao je Ćerimagić, ide i na račun bh. političara, koji su se, naprimjer, prošle sedmice gotovo svi zatekli u posjeti Briselu u kojoj su bili u potpunosti fokusirani na međusobne odnose i izbornu kampanju, a iz koje su se vratili bez ikakvog javnog obećanja da će se barem predsjednik Michel ili visoki predstavnik Borrell zalagati za status kandidata za BiH, ili barem kao u slučaju kandidata Gruzije status.

Također on smatra da bi najbolji izlaz iz ove situacije bio da zemlje članice EU-a, kao što su to činile nekoliko puta u posljednjih dvadesetak godina, “uskoče i spase Evropsku komisiju od njene fatalne politike prema BiH, barem na trenutak”.

– Mislim da bi BiH, zajedno sa Moldavijom i Ukrajinom, sljedeće sedmice trebala dobiti status kandidata. Ne kao nagradu svojim političarima, već s istim ciljem kao u slučaju Ukrajine i Moldavije, da pošalje poruku Rusiji i svima onih u BiH i regionu o “posvećenosti EU-a evropskoj budućnosti naše zemlje kao ujedinjene i uspješne liberalne demokratije”. Sve ostalo bi, bojim se, otvorilo spiralu neugodnih pitanja prema EU na koja nema uvjerljivih odgovora – on je rekao.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.