Jako žestoka reakcija pristigla je iz SDP-a, imaju jasne poruke za gradonačelnika Mostara: “Dok prozivaš antifašiste, evo ko sije strah ulicama”

“Izjava Maria Kordića (gradonačelnik Mostara) kojom je osuo paljbu po svima koji su danas na Partizanskom spomen-groblju u Mostaru odali počast borcima za oslobađanje Mostara od Hitlerovih i Pavelićevih fašista je sasvim očekivana.”

Navode ovo danas iz mostarskog SDP-a u saopćenju pod naslovom “Dok Kordić proziva antifašiste, batinaši Rade Bošnjaka siju strah ulicama Mostara”, u kojem dodaju:

“Ako je neko u početku Kordićevog mandata gajio nadu da će isti iskoračiti iz šina politike HDZ-a, danas je svima jasno da ju je isti samo upakovao u ljepši celofan.

I dok Kordić u antifašistima vidi napad na ‘multikulturalnost i slobode’ Mostara, batinaši njegovog stranačkog kolege, bivšeg direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja, Rade Bošnjaka premlaćuju naše sugrađane koji su se drznuli razotkriti višemilionski kriminal kadrova HDZ-a.”

“Budući da je Bošnjak u ratu obavljao dužnost načelnika Općinskog stožera HVO-a Mostar u periodu kada je ova vlast miniranjem Partizanskog-spomen groblja ‘promicala slobode’ ulicama Mostara izgledno je očekivati da mu Kordić za svoja remek dijela uruči povelju grada za promicanje multikulturalnosti i sloboda”, zaključili su u SDP-u.

Inače, svečanom akademijom u mostarskom Narodnom pozorištu, u organizaciji Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar, u subotu je održana centralna manifestacija u povodu 78. godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik Saveza antifašista i boraca NOR-a BiH Sead Đulić kazao je, piše Bljesak, kako je Mostar danas izvorište i centar neofašizma.

“Ni ove godine nije nam dopušteno da nakon okupljanja na Trgu Musala šetnjom krenemo prema Partizanskom spomen-groblju, o kojoj slobodi i o kojem jedinstvenom gradu mi govorimo?

Mi živimo neofašizam, Mostar je danas izvorište neofašizma.

Tamo gdje vlada HDZ, od antifašističkog naslijeđa nije ništa ostalo, preoravana su groblja, minirani su spomenici i 10 godina poslije rata, a kreator i nositelj te politike je predsjednik HDZ-a, prema tome ne možemo reći da u ovom gradu živimo punu slobodu.

Kako bi se ti ljudi osjećali da ih na Dan mrtvih ili na Dan šehida autobusima pod oružanom pratnjom provedu do groblja”, kazao je Đulić.

Istaknuo je da se s tim nikada neće pomiriti, kao i da će za iduću godinu naći rješenje.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.