Jako žestoke poruke dolaze iz Velike Britanije zbog sramotnog ponašanja u Srbiji: “Oštro osuđujemo skandalozno pojavljivanje režisera Predraga Antonijevića u emisiji Ćirilica Milomira Marića”

Bosnia UK Network je oštro osudilo skandalozno pojavljivanja režisera filma “Dara iz Jasenovca” Predraga Antonijevića u emisiji Ćirilica sa voditeljem Milomirom Marićem.

Njihovo saopštenje prenosimo u cijelosti.

“Sramno,a i zabrinjavajuće da se i nakon 25. godina agresije na Bosnu i Hercegovinu još uvijek ponižavaju žrtve progona, etničkog čišćenja,sistematskog sliovanja i genocida počinjenog od strane vojske i policije RS-a. Apsurdno je da “kulturni” radnici promovišući film o stradanju Srba, Roma, Jevreja kao i svih antifašista u Jasenovcu u vrijeme NDH u isto vrijeme negiraju strahote logora Omarska, Keraterm i Trnopolje u prijedorskoj regiji na kraju dvadesetog vijeka.

Neprihvatljivo je da se na televiziji sa nacionalnom frekvencijom šire gnusne laži o logorima u Prijedoru. Činjenica da je na području Prijedora pronađeno vise od 50 masovnih grobnica uključujući i masovnu grobnicu u Tomašici potvrđuje da su tu bili koncentracioni logori, a ne logori otvorenog tipa kako to tvrde Marić i njegovi gosti. O strahotama prijedorskih logora govori više od 20 presuđenih za ratne zločine i više od 250 godina zatvorske kazne.

U našoj zajednici su žrtve i svjedoci zbivanja tog vremena i uvijek ovakve izjave doživljavaju sa stresom i ponovnim preživljavanjem , zato osuđujemo ovakve govornike kojima je cilj da se i dalje stvara mržnja i da se neistinom truju mlađe generacije.

Završna, deseta faza genocida je negiranje tog istog genocida. Ovaj primjer omalovažavanja žrtava prijedorskih logora, i sistematsko negiranje presude Haškog Tribunala o genocidu u Srebrenici su samo nastavak genocida nad Bošnjacima. Tko god negira genocid postaje saučesnik u genocidu.

Osuđujemo izjave gore navedene gospode u nadi da se ovo više neće ponavljati na našim prostorima i da će se ubuduće sve činjenice koristiti u svrhu pomirenja i prosperitet regiona te da je došlo vrijeme da se prihvate činjenice da je u Srebrenici bio genocid i da su se se širom Bosne i Hercegovine dešavali zločini koji trebaju biti kažnjeni bez obzira iz kog naroda bili zločinci”, navodi se u saopštenju Bosnia UK Networka.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.