Jako žustra rasprava u Parlamentu BiH: I Bakir Izetbegović i Denis Bećirović su odbrusili na ovu izjavu Nikole Špirića

“Da li mislite da javnost ne dijeli mišljenje da su Hrvati u Bosni i Hercegovini obespravljeni”, pitao je SNSD-ov Nikola Špirić delegate u Domu naroda PS BiH. Kaže ni za Srbe nije dobro da se govori o brojkama.

“Upravu je kolega Bosić kada je rekao unutar Federacije. Ono što je najgora poruka koju i mi Srbi možemo čuti jeste igra brojeva. Ako imamo većinu Bošnjaka u PD-u vi Hrvati, a vi gospodo Srbi se nemate čemu nadati”, rekao je Špirić u raspravi.

Na ovo su reagovali Denis Bećirović, a zatim i Bakir Izetbegović, poručujući da su Hrvati ugroženi u Republici Srpskoj.

“Nije dobro da kolega Špirić lije suze nad sudbinom i Hrvata i Bošnjaka. Bilo bi puno bolje da u bh. entitetu Republika Srpska obezbjedite elementarna prava i Bošnjacima i Hrvatima”, smatra Bećirović.

Izetbegović je ponovio da Hrvati, kako navodi, imaju 100 pozicija više nego što im pripada, te da nisu ugroženi ni u FBiH ni na nivou BiH.

“Ako negdje ima smisla govoriti o tome da Hrvati i Bošnjaci nemaju prava, to je sasvim sigurno, vidi se iz aviona – RS”, rekao je Izetbegović – prenosi N1.

Špirić je zaključio da nesporazum ne može biti u FBiH, a da se faktura ispostavi RS.

“Kada god nestane argumenata i volje da se razgovara o problemu koji je na stolu okrenete se ka RS i nastojite da iz daljine pljunete”, zaključio je Špirić.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine usvojen je danas u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine. Za su glasala četiri delegata iz kluba Hrvata i tri iz Kluba Srba. Protiv je bio cijeli klub Bošnjaka.

Riječ je o zakonu čiji su predlagači delegati iz Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak, prema kojem se član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata bira po elektorskom modelu.

Da bi izmjene i dopune ovog zakona stupile na snagu, potrebno je da ih usvoji i Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Šanse da se to desi su veoma male s obzirom na to da je HDZ-u potrebno minimalno 22 glasa opće većine, s tim da u tom zbroju mora biti barem deset glasova iz Federacije Bosne i Hercegovine i minimalno pet glasova iz entiteta RS. Trenutna konstelacija političkih snaga ne ukazuje da će HDZ imati takvu podršku.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.