Jasmila Žbanić o porukama visokih zvaničnika Republike Hrvatske: “Ugroženost” – kodno ime za pravdanje agresije”

Proslavljena bh. umjetnica Jasmila Žbanić, rediteljica filma Quo vadis, Aida?, je oštro komentirala najnovije poruke visokih zvaničnika Republike Hrvatske, prije svega premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića.

Ona je upozorila na, kako je kazala, “lažnu ugroženost Hrvata” u BiH, što ima za cilj stvaranje narativa koji se koristi protiv naše zemlje.

“Premijer Plenković nema vremena potrošiti pare na obnovu Hrvatske od zemljotresa jer svoj radni dan troši na promociju lažne ugroženosti Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Za neupućene: Hrvata u BiH ima oko 15 posto (zapravo puno manje jer ih je HDZ u svim opštinama gdje su na vlasti masovno protjerao), ali zato HDZ-Hrvati drže 30 posto vlasti u BIH (za više informacija pogledati analizu Der Standarda, Adelheid Wolf).

‘Ugroženost’ je u BIH uvijek bila kodno ime za pravdanje agresije. Zamaskirani nastavak ratnog cilja podjele Bosne i Hercegovine”, napisala je Žbanić na Twitteru.

Podsjetimo, premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković založio se ove sedmice za odlaganje Općih izbora u BiH ukoliko ne budu prihvaćeni zahtjevi HDZ-a i Čovića, dok je predsjednik te zemlje Zoran Milanović jučer otvoreno zaprijetio da će se osobno potruditi da izbora ne bude, te da BiH nikada neće ući u NATO.

Danas se u Mostaru održava zasjedanje nevladine organizacije HNS s koje je najavljeno niz zaključaka. Mediji bliski HDZBiH prenijeli su prijedlog zaključaka. Najavljen je novi ultimatum – ili Izborni zakon ili tzv. Herceg-Bosna, te se prijeti blokadom Općih izbora.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.