Jasna i nedvosmislena reakcija iz OHR-a: “Očekivanja visokog predstavnika iskazana u njegovoj izjavi iz decembra 2023. ostaju ista”

U javnosti je objavljen dokument za koji SNSD tvrdi da je dogovor koji je postignut na sastanku delegacija stranaka koje čine koaliciju na državnom nivou – SNSD-a, HDZ-a i Trojke, a koji je održan nedavno u Laktašima. Predstavnici Trojke tvrde da se radi o radnoj verziji, te da neće odustati od predloženih korekcija. Na sve su, nakon upita N1, reagovali i iz Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR).

Od OHR-a je zatražen komentar na dio dogovora koji se odnosi na Izborni zakon, te na rok koji su zvaničnici sami sebi dodijelili, rekavši da će ovo pitanje finalizirati u februaru, iako je visoki predstavnik Christian Schmidt još u decembru saopštio da će sam nametnuti izmjene koje se odnose na integritet izbora, ukoliko lideri to ne učine u narednih nekoliko sedmica.

“Očekivanja visokog predstavnika iskazana u njegovoj izjavi iz decembra 2023. ostaju ista.

Vlasti BiH do sada nisu uspjele uskladiti Izborni zakon sa međunarodnim standardima o transparentnosti i integritetu izbornih procesa i dobrim praksama koji se primjenjuju u demokratskim izborima i stoga je tu moguće ostvariti pomake.

Da budemo jasni, ti pomaci moraju obuhvatiti jasnu identifikaciju svakog birača, elektronsko brojanje glasova onako kako su ih birači dali, siguran prenos glasačkih listića do biračkih odbora na biračkim mjestima koji rade transparentno i nezavisno.

Ovo već treba početi sa općinskim izborima u oktobru. Svaki lažni glas je prepreka u dostizanju evropskih standarda u pogledu slobode i demokracije. Građani BiH moraju imati povjerenje u izborne sisteme, dosljednu primjenu proceduralnih mjera zaštite i tajnost glasanja”, saopšteno je iz OHR-a.

Podsjetimo, na sastanku održanom u Laktašima 18. januara, iz vladajuće državne koalicije je poručeno kako su načinili značajne pomake u pregovorima vezanim za izmjene Izbornog zakona, te da će to pitanje finalizirati u februaru.

Inače, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, premijer Nizozemske Mark Rutte i predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković sastali su se u utorak u Sarajevu sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

Plenković je na mreži X saopštio da su sa Schmidtom razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

“Reformski i europski put ključan je za stabilnost, funkcionalnost i razvoj BiH. Pritom je važno postići politički dogovor o izbornoj reformi i osigurati ravnopravnost triju konstitutivnih naroda”, napisao je Plenković.

Hrvatski premijer je danas zajedno sa predsjednicom Evropske komisije Von der Leyen i nizozemskim kolegom Rutteom sastao sa predsjedavajućom Vijeća Ministara BiH Borjanom Krišto i zamjenicima predsjedavajuće.

Ranije su se Von der Leyen i Rutte sastali sa članovima Predsjedništva BiH, dok se Plenković nije pojavio.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.