in ,

Jasna poruka Ambasade SAD koja nosi zaključak: “Zatvaranje OHR-a u BiH se ne temelji na vremenskim rokovima”

Oglasili se iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini

Oglasili se iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini potvrdili su za N1 da znaju za Nacrt rezolucije Narodne Republike Kine i Ruske Federacije, a koja se tiče ukidanja Ureda visokog predstavnika u BiH, za koju će tražiti podršku u Vijeću sigurnosti UN-a.

“Sjedinjene Države čestitaju Christianu Schmidtu na imenovanju za novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Radujemo se nastavku partnerstva sa Uredom visokog predstavnika u podršci provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma i okončanju međunarodne supervizije ispunjenjem kriterija 5+2”, kazali su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a, prenosi N1.

Podsjećaju da se zatvaranje OHR ne temelji se na vremenskim rokovima, nego na ispunjenju definisanih kriterija koji su komplementarni podršci funkcionalnosti i stabilnosti također neophodnim za EU perspektivu Bosne i Hercegovine.

“Sjedinjene Države uvijek su podržavale i nastavit će podržavati ključnu ulogu visokog predstavnika u praćenju i podršci provedbi civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dejtonski mirovni sporazum potvrdio je suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, nezavisne države koja se sastoji od dva entiteta, tri konstitutivna naroda i ostalih, koja garantuje ljudska prava i štiti sve svoje građane u skladu sa vladavinom zakona”, ističu iz Ambasade za N1.

Prethodno, iz Ruske ambasade u BiH potvrdili su da nacrt rezolucije postoji.

Nacrt rezolucije koji je Rusija predala Vijeću sigurnosti prošle sedmice, koji je podržala i Kina, “pozdravlja i pristaje” na proglašenje njemačkog političara Christiana Schmidta nasljednikom trenutnog visokog predstavnika iz Austrije, Valentina Inzka.

Međutim, u ovom nacrtu koji je pribavio AFP, dalje stoji da on “podržava imenovanje visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (…) do 31. jula 2022. zatvaranjem Ureda visokog predstavnika.”

Čojstvo vozača kamiona: Bosanac u Belgiji pronašao novčanik pun para i vratio vlasniku

Dušanka Majkić komentarisala Čovićeve najave o Izbornom zakonu, kazala da je lider HDZ-a kontradiktoran