Jasna poruka Ambasade SAD koja nosi zaključak: “Zatvaranje OHR-a u BiH se ne temelji na vremenskim rokovima”

Oglasili se iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini potvrdili su za N1 da znaju za Nacrt rezolucije Narodne Republike Kine i Ruske Federacije, a koja se tiče ukidanja Ureda visokog predstavnika u BiH, za koju će tražiti podršku u Vijeću sigurnosti UN-a.

“Sjedinjene Države čestitaju Christianu Schmidtu na imenovanju za novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Radujemo se nastavku partnerstva sa Uredom visokog predstavnika u podršci provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma i okončanju međunarodne supervizije ispunjenjem kriterija 5+2”, kazali su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a, prenosi N1.

Podsjećaju da se zatvaranje OHR ne temelji se na vremenskim rokovima, nego na ispunjenju definisanih kriterija koji su komplementarni podršci funkcionalnosti i stabilnosti također neophodnim za EU perspektivu Bosne i Hercegovine.

“Sjedinjene Države uvijek su podržavale i nastavit će podržavati ključnu ulogu visokog predstavnika u praćenju i podršci provedbi civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dejtonski mirovni sporazum potvrdio je suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, nezavisne države koja se sastoji od dva entiteta, tri konstitutivna naroda i ostalih, koja garantuje ljudska prava i štiti sve svoje građane u skladu sa vladavinom zakona”, ističu iz Ambasade za N1.

Prethodno, iz Ruske ambasade u BiH potvrdili su da nacrt rezolucije postoji.

Nacrt rezolucije koji je Rusija predala Vijeću sigurnosti prošle sedmice, koji je podržala i Kina, “pozdravlja i pristaje” na proglašenje njemačkog političara Christiana Schmidta nasljednikom trenutnog visokog predstavnika iz Austrije, Valentina Inzka.

Međutim, u ovom nacrtu koji je pribavio AFP, dalje stoji da on “podržava imenovanje visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (…) do 31. jula 2022. zatvaranjem Ureda visokog predstavnika.”

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.