Jasna poruka iz Ambasade Sjedinjenih Američkih država političarima u Bosni i Hercegovini: “Nije dovoljno samo pričati o reformama, potrebno je usvajati zakone”

Ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Michael Murphy sastao se sa predsjednikom Federacije Bosne i Hercegovine Marinkom Čavarom.

U objavi na Twitter nalogu ambasade stoji da se razgovaralo o potrebi da reforme budu konzistentne sa euroatlantskim aspiracijama Bosne i Hercegovine.

Iz ambasade su poručili da nije dovoljno da politički lideri kažu da podržavaju reforme te da retoriku moraju pretvoriti u zakone.

Podsjećamo, Čavarin HDZ je skupa sa SNSD-om u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine oborio zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH koji je jedan od 14 prioriteta koje je potrebno ispuniti da bi dobili kandidatski status za Evropsku uniju.

Inače, Murphy, je jučer održao press konferenciju na kojoj je govorio o aktuelnim političkim temama u našoj zemlji.

U jednom dijelu svog obraćanja, Murphy se dotakao i izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. On je kazao da naša zemlja još uvijek ima vremena da provede izbornu reformu.

– Ima još vremena za BiH da to uradi, ako želi, rekao je ambasador i osvrnuo se na izjavu Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a, koji je naglasio da “nije dobro da su pojedini međunarodni predstavnici kazali da nisu nužne izmjene Izbornog zakona, uoči samih pregovora i time pregovore doveli u pitanje”.

Mišljenja je da se Čovićeva izjava odnosi na njegovu izjavu da “neće prihvatiti dogovor po bilo koju cijenu”.

– Tačno je to. Loš dogovor nije dogovor. BiH zaslužuje dobar dogovor, a on ima određene elemente, kao što su: Evropski sud za ljudska prava, izborni integritet, funkcionalnost Federacije BiH. To je pametna stvar da neko kaže, mislim da je pametno da svi lideri to apliciraju u pristupu pregovorima, poručio je ambasador Murphy.

Naglasio je da je borba protiv korupcije i uspostava vladavine prava stalna aktivnost i neće završiti s jednim setom reformi. Komentarišući blokadu računa BHRT-a, ambasador je istakao da je najurgentnije riješiti finansijsku krizu i pozvao lidere da to urade što prije.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.