Jasna poruka vlastima, Evropska unija uputila oštro upozorenje Vijeću ministara Bosne i Hercegovine: “Nemojte ugroziti SSP i vaš kredibilitet!”

Iz Delegacije Evropske unije u BiH poslali su jasnu poruku vlastima, tačnije Vijeću ministara BiH te ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staši Košarcu zbog predložene odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica EU koja se nalazi na dnevnom redu današnje sjednice Vijeća ministara.

Košarac je predložio da na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz zemalja Evropske unije dođe do povećanja carinske stope za 10 posto plus 2,5 KM po kilogramu za goveđe i 10 posto plus 1,5 KM po kilogramu za svinjsko meso.

Evropska komisija je, kazali su iz Delegacije EU, već je pisala ministru vanjske trgovine i ekonomskih da izrazi svoju zabrinutost – piše Fokus.

– Sporazum o slobodnoj trgovini kojim se ukida većina uvoznih carina u bilateralnoj trgovini sastavni je dio SSP između EU i BiH. Kako mi to razumijemo, prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH predstavljao bi kršenje Sporazuma uvođenjem carina na goveđe i svinjsko meso koje EU izvozi u BiH, a na period od dvije godine. Ukoliko bi bile usvojene, takve mjere bi predstavljale jasno kršenje Člana 27(4) SSP-a kojim su uspostavljeni trgovinski ustupci za poljoprivredne proizvode, te Člana 34 kojim se propisuje da se od dana stupanja na snagu SSP-a u trgovini između EU i BiH neće uvoditi nove uvozne ili izvozne carine ili takse jednakog učinka, niti će se povećavati one koje se već primjenjuju – kazali su nam iz Delegacije EU u BiH.

SSP-om je, navode dalje, također predviđen mehanizam za rješavanje situacija u slučaju da dođe do ozbiljnih poremećaja ili poteškoća na tržištu.

– Član 30. SSP-a propisuje da se takav slučaj temeljito ispita, te da BiH i EU odmah započnu sa formalnim konsultacijama. Stoga, prije usvajanja bilo kakvih zaštitnih ili restriktivnih mjera, u skladu sa Članom 30, BiH treba dostaviti argumentiran zahtjev za formalne konsultacije kroz Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje koji bi sadržavao neophodne podatke i obrazloženja za uvođenje predloženih mjera. Na osnovu nama dostupnih podataka (podaci o bilateralnoj trgovini za period 2018-2020), Evropska unija ne može utvrditi bilo kakav poremećaj u vezi navedenih proizvoda, a koji bi opravdao uvođenje zaštitnih mjera – istaknuli su.

Nadalje, naglašavaju, EU je nedavno produžila primjenu dodatnog bescarinskog pristupa tržištu EU za izvoznike voća, povrća i vina sa Zapadnog Balkana na period od dodatnih pet godina. Ove takozvane autonomne trgovinske mjere za određene poljoprivredne proizvode uvjetovane su time da se svaka od partnerskih zemalja suzdrži od uvođenja novih carina, taksi i ograničenja.

– Kao što smo već obavijestili predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ukoliko bi BiH usvojila takve mjere, to ne bi samo ugrozilo njen kredibilitet, nego bi u pravnom smislu predstavljalo kršenje SSP-a, kao i uvjeta dodatnog bescarinskog pristupa tržištu EU – istaknuli su iz Delegacije EU u BiH.

Evropska unija i vlasti Bosne i Hercegovine, dodaju, zakazali su sastanak na tehničkom nivou o ovoj inicijativi naredne sedmice, kako bi razgovarali i razjasnili ovo pitanje. Ovaj sastanak će biti prilika da se razgovara i o odluci Vijeća ministara BiH od 29. maja 2020. godine o produženju primjene preferencijalnog tretmana domaćih kompanija pri dodjeli javnih ugovora, a kojom se krši Član 74 SSP-a.

– Stoga, apeliramo na vlasti BiH da poštuju svoje međunarodne pravne obaveze u ovom slučaju. Ukoliko BiH usvoji ove mjere, Evropska unija će razmotriti sva raspoloživa sredstva kako bi ponovno uspostavila ravnotežu u svojim trgovinskim odnosima sa BiH – rekli su nam iz Delegacije EU u BiH.

Treba podsjetiti da je na sjednici održanoj 8. februara Vijeće ministara BiH sa sedam glasova za i tri protiv nije postiglo konsenzus za donošenje odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica Evropske unije, nakon obavljena dva kruga glasanja.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.