Jasne poruke ministrice vanjskih poslova Bisere Turković, ne krije ljutnju: “HRT bez kritičkog stava omogućio je Dodiku da obmanjuje hrvatsku javnost”

Nakon što je Hrvatska radio-televizija (HRT) u Centralnom Dnevniku emitovala intervju sa Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lidera SNSD-a, oglasila se i Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH.

Njenu objavu prenosimo u cijelosti.

“Državna televizija Republike Hrvatske #hrt dala je večeras prostor čovjeku sa ‘crne liste’ State departmenta na koju je dospio zbog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma da, bez ikakve zadrške ili uredničkog otklona, iznosi lažne tvrdnje i neistine o Bosni i Hercegovini, ali i međunarodnoj zajednici.

Začuđujuće je i apsolutno neprihvatljivo da javni servis susjedne države otvara prostor za diskriminaciju, kršenje ljudskih prava Jevreja, Roma i drugih građana BiH koji se neizjašnjavaju kao Bošnjaci, Hrvati ili Srbi, a koji sada nemaju osnovno demokratsko pravo u BiH da budu birani na izborima.

HRT, kao vrlo gledani i poštovani javni servis, bez ikakvog kritičkog stava omogućio je Milorada Dodiku da obmanjuje hrvatsku javnost tvrdnjama kako se u BiH, tobože pregovara i razgovara o nekom ‘rećem entitetu’.

Naprotiv, u BiH je neophodna reforma koju traži i #EU, i to ona kojom će biti provedene presude Evropskog suda za ljudska prava kojom se mora otkloniti diskriminacija i kršenje ljudskih prava građana koji nisu Srbi, Bošnjaci ili Hrvati.

Nacionalna i kolektivna prava Srba, Hrvata i Bošnjaka u BiH su čvrsto definirana kroz niz mehanizama zaštite u entitetskim i državnim parlamentima.

Niti jedna odluka u BiH se nije mogla niti može donijeti bez saglasnosti predstavnika tri konstitutivna naroda, ali je tužno i neprihvatljivo da u isto vrijeme građani koji se tako neizjašnjavaju nemaju osnovna demokratska prava. Da li je, pitam se, to ono što podržava javni servis naše prijateljske i susjede Republike Hrvatske?”, upitala je Turković.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.