Javni odgovor SDA: “Ako NSRS usvoji informacije nadležnosti od državnog nivoa, time će potvrditi napad na Ustav BiH”

Ako Narodna skupština entiteta RS na današnjoj sjednici usvoji informacije o jednostranom preuzimanju nadležnosti od državnog nivoa, time će definitivno potvrditi svoje opredjeljenje za napad na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine utemeljen na Dejtonskom mirovnom sporazumu, saopštili su iz SDA.

“Ne postoji ustavan i zakonit način za jednostrano vraćanje nadležnosti sa nivoa države Bosne i Hercegovine na nivo entiteta. Zakoni usvojeni u Parlamentarnoj skupštini BiH se mijenjaju ili stavljaju van snage isključivo u toj instituciji, a ne u entitetskim parlamentima. Svako drugačije postupanje predstavlja ozbiljno krivično djelo za koje su predviđene višegodišnje zatvorske kazne.

Usvajanje informacija o jednostranom vraćanju nadležnosti sa državnog na entitetski nivo, sa prolongiranjem roka za donošenje protivustavnih zakona, ne samo da nije korak ka rješavanju krize već predstavlja siguran put u eskalaciju. Rušenje države nije prihvatljivo danas, a neće biti ni za šest mjeseci.

Pozivamo zastupnike u Narodnoj skupštini RS-a da ne pristaju biti saučesnici u opasnoj igri koja može rezultirati katastrofalnim posljedicama, naročito po entitet RS, a koja za cilj ima zaustavljanje rada pravosudnih, obavještajnih i sigurnosnih institucija i zaštitu Milorada Dodika, uskog kruga njemu bliskih političara i njihove na upitan način stečene imovine.

S obzirom da informacije koje Narodna skupština RS-a danas razmatra nemaju snagu zakona, te nisu osporive pred Ustavnim sudom BiH, pozivamo Visokog predstavnika da ih promptno poništi, jer ga njegov jasno propisan mandat i praksa obavezuje da tako postupi.” stoji u saopćenju stranke.

Leave your vote

-6 points
Upvote Downvote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.