Jedna od jačih stvari koje je rekla Jadranka Kosor: “Ne treba zaboravit da je Vučić taj koji ima ratnu prošlost…”

Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor komentirala je za “Hayat” izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nakon sastanka u Beogradu sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom o tome da će Srbija ostati vojno neutralna zemlja.

Riječ je o zemlji koja se konstantno naoružava što Vučić opravdava time da to radi u slučaju odbrane. Postavlja se pitanje od koga.

Kosor kaže da je vrijeme pokazalo da nije pametno komentirati sve ono što dnevno izgovori Aleksandar Vučić.

-Mnoge njegove izjave je pregazilo vrijeme. On ima svoj način i stil. Mnogo toga nema nikakvog uporišta u stvarnosti. Njegovim kojekakvim izjavama se ne treba opterećivati i ne davati im previše važnosti, kazala je Jadranka Kosor.

Kazala je da nijednom političaru nikada ne treba zaboraviti ako su imali ratnu prošlost, a Vučić ju je imao.

Nedavno su Vučić i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavili da imaju 90 posto usaglašen stav o Bosni i Hercegovini.

-Ne vidim razloga da predstavnici Srbije i Hrvatske razgovaraju o trećoj državi, Bosni i Hercegovini, dodala je Kosor.

Prilikom posjete zapadnom Balkanu šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen nije se dotakla priče o otcjepljenju koju promoviše Milorad Dodik.

Ignorisanje Dodikovih prijetnji znači jednim dijelom da ga EU ne shvata ozbiljno, smatra Kosor.

-Dijelom i što je EU potpuno nezainteresirana unatoč svim tim lijepim riječima izrečenim u Sloveniji. Radi se o jednom itekako ozbiljnom pitanju koje tišti građane BiH, bez obzira kojem narodu pripadaju, ako državnik na najvišoj razini, član Predsjedništva BiH, prijeti otcjepljenjem jednog dijela te države.

Potpuno je nezamislivo da šefica Evropske komisije koja posjećuju tu državu na zapadnom Balkanu, a predstalja pri tome cijelu EU, ni da takne to pitanje kao što se to nije dogodilo ni u Sloveniji kada se kao raspravljalo o proširenju, kazala je Kosor.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.