Jednostavan trik otkriva da li je kvačilo na automobilu istrošeno i kada ga treba mijenjati

Kad kvačilo (spojka) proklizava simptomi su očiti: prilikom ubrzavanja motor ima više okretaja nego što bi trebao, a automobil ne dobiva brzinu s uobičajenom proporcionalnošću. Pritom, ako ste na uzbrdici, vozilo se možda neće ni pomaknuti naprijed. Razlog: kvačilo više nema tako direktan prijenos snage između motora i točka, jer proklizava, a velik dio snage motora gubi se pri tom trenju i ne dolazi do točka.

U ovom slučaju, vrijeme je za servis, jer je pitanje vremena kad uopće više neće “hvatati”.

Cijena zamjene kvačila ovisi o nekoliko faktora – njegove ukupne kvalitete i činjenici radi li se o normalnom ili dvomasenom zamašnjaku prilikom zamjene kompleta.

Uglavnom, popravak nikad nije jeftin, a ovisno o modelu auta teško se može proći ispod 1000 KM, čak i kod najjednostavnijih automobila.

Trošak čak može premašiti i 4.000 KM kod luksuznih modela prestižnih proizvođača. Usto, dvomaseni zamašnjak umjesto jednog može povisiti trošak za još nekoliko stotina maraka.

Generalno, dobro korišteno kvačilo može izdržati više od 200.000 kilometara, pa čak i 300.000 km, dok ona koja se koristi nepravilno može otkazati i na 100.000.

Iz tog razloga i zbog visokih troškova zamjene, isplati se pravilno ga koristiti, piše Jutarnji.

Evo i kako: dok je kvačilo novo ne treba držati stopalo na njemu kad se ne koristi za izmjene i pritom morate pronaći pravu ravnotežu i koordinaciju kako biste otpustili kvačilo i pritisnuli gas bez trzaja.

Što su obje papučice kraće pritisnute u isto vrijeme, to bolje.

Loša praksa korištenja koja skraćuju život ovih komponenti uglavnom je poznata. Najčešći je da počnete ubrzavati s još uvijek pritisnutom papučicom kod kretanja što je nepoželjna navika koja uzrokuje proklizavanje i njegovo prerano trošenje.

Na koncu, razdoblje s osjećajem pod lijevom nogom između još dobrog kvačila i onog koji počinje otkazivati je relativno kratko.

Stoga ako imate ikakve sumnje možete napraviti jednostavan test kako biste se uvjerili u kojem je stanju, pogotovo ako vozilo niste pokretali dulje vrijeme.

Dok je automobil upaljen i zaustavljen na ravnoj površini gdje nema saobraćaja, pritisnite papučicu kvačila, ubacite u najvišu brzinu dostupnu ručnom mjenjaču (petu ili šestu), i naglo otpustite papučicu – sve će odmah biti jasno.

Ako zamjena još nije potrebna auto bi se trebao na mjestu zaustaviti. Ako se odmah ne zaustavi, to znači da je lamela kvačila već počela proklizavati i da joj je vijek trajanja pri kraju.

To je prvi znak da je vrijeme za zamjenu. Ovaj trik je dosta koristan i kod kupovine polovnih automobila s ručnim mjenjačem pa ga iskoristite.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.