Jelena Trivić nakon sastanka sa visokim predstavnikom: “Neko ga može zvati ovako ili onako, ja ga zovem „gospodin Schmidt“”

– Ovo su važni, ujedno i teški sastanci, ali mi smo stava da sa svima treba razgovarati, čak i onda kada se po nekim pitanjima ne slažemo sa sagovornikom. Ja sam u avgustu prošle godine rekla da sa gospodinom Schmidtom treba razgovarati.

Tada sam to rekla u kontekstu da bi se trebala riješiti nametnuta Inckova odluka i ostala sam principijelna da prihvatim poziv za razgovor – rekla je potpredsjednica PDP-a Jelena Trivić na konferenciji za medije nakon sastanka sa Christianom Schmidtom.

Trivićeva je rekla da su se u međuvremenu sa Schmidtom sastali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Porfirije.

– Ja se ne krijem tom činjenicom iza njih, naš principijelan stav je da sa svima treba razgovarati i reći mišljenje.

Iznijeli smo stav u vezi ustavne pozicije Republike Srpske, da su direktan izbor srpskog člana Predsjedništva BiH, entitetsko glasanje, Dom naroda, donošenje odluka u Predsjedništvu konsenzusom, neupitnost postojanja mehanizma vitalnog entitetskog interesa, način glasanja u Savjetu ministara koje znači da bez srpskih glasova nema odlučivanja, naše crvene linije ispod kojih nikada nećemo ići – rekla je Trivićeva.

Ona je istakla da je Šmit realnost u BiH i da iza njega stoje ozbiljne zemlje:

– Neko ga može zvati ovako ili onako, ja ga zovem „gospodin Šmit“. U zaključku Narodne skupštine Republike Srpske, koje su potpisale sve parlamentarne stranke, a za koje sam i ja glasala se konstatuje da „visoki predstavnik nije legalno izabran u skladu sa predviđenom procedurom“, ali u ovom zaključku nigdje ne piše da sa g. Šmitom ne treba razgovarati – rekla je Trivićeva.

Rekla je da je osnovna tema razgovora bila budućnost:

– Za budućnost su najvažnije unutrašnje snage, politički predstavnici u BiH, koji za budućnost imaju najveću odgovornost, koja ne može biti na nekome sa strane. Poznato je da u mom političkom narativu dominira sintagma da je borba protiv korupcije najbitnija.

Korupcija je veleizdaja. Zbog nje imamo loše zdravstvo, obrazovni sistem, nemamo investicija, narod teško živi i moramo se posvetiti rješavanju tih pitanja.

Vjerujem, kada dobijemo odgovornost nakon izbora ove godine, da ćemo mi biti ta progresivna politička snaga koja će donijeti napredak i riješiti pitanje političke nestabilnosti kreirane od strane političkih elita i onih koji su naslonjeni na njih: razne odmetnute grupe, sive eminencije, da ne kažem i mafiju – navela je Trivićeva.

Rekla je da ona i PDP nisu od onih koji će dizati veliku galamu, nazivati Schmidta turistom.

– Za razliku od njih, koji jedno pričaju, a drugo rade, mi radimo ono što i pričamo, a to je da svima razgovaramo i iznosimo svoje stavove, jer je dijalog civilizacijska stvar – rekla je Trivićeva.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.