Jelena Trivić uputila oštre riječi visokom predstavniku Christianu Schmidtu: “Ne mogu tražiti smjenu nekoga koga ne priznajem za predsjednika”

Opoziciona političarka Jelena Trivić oštro je kritikovala Centralnu izbornu komisiju (CIK) i visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, Kristijana Šmita (Christian Schmidt), tvrdeći da su izbori bili neregularni te da su oteli suverenu volju naroda.

Formirani brojni predmeti

-Prvo trebamo poći od činjenice da je narod smijenio Dodika na izborima 2. oktobra 2022. godine, što je potvrđeno i Izvještajem s kontrolnog brojanja za nivo predsjednika, koje je CIK pokušavao na sve načine sakriti – izjavila je Trivić.

Istakla je da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo predmet izborne krađe te da se radi o ozbiljnom problemu koji zahtijeva hitno rješavanje.

-S Kristijanom Šmitom sam se sastala u junu prošle godine, i jedino što sam mu o Dodiku rekla je da ću ga pobijediti na izborima – rekla je političarka.

Volja naroda

Naglasila je svoj stav da bi jedino narod i njegova suverena volja trebali odlučivati o vođenju Republike Srpske, ali da je to pravo narodu oteto s ovakvim Izbornim zakonom, koji, prema njenim riječima, guši suverenu volju naroda.

-Šmita nisam vidjela ni čula nakon toga, i ne mogu tražiti smjenu nekoga koga ne priznajem za predsjednika – dodala je.

Trivić je također pozvala Šmita da, ukoliko ima odgovornosti prema svom poslu, otkrije ko je tražio da iznese svoje navodne razgovore, umjesto da svojim izjavama podržava Dodika, s kojim je, prema njenim riječima, u navodnom sukobu.

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović komentirao je za portal “Avaza” izjavu visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) da su lideri opozicije u RS od njega tražili da “ukloni Dodika”.

Ovakvih inicijativa iz PDP-a nije bilo, tvrdi Borenović, uvjeren da slične zahtjeve Šmitu nisu upućivali ni predsjednici ostalih opozicionih stranaka.

-Nevjerovatna i vrlo podmukla izjava sa očiglednom namjerom da se ovakvim neistinama pokuša diskreditovati opozicija.

Sada je potpuno jasno da je ovo sve dogovorena igra sa Dodikom i da se ne preza od obmana, podvala i podmetanja s ciljem zaustavljanja bilo kakvog otpora vladajućem režimu u Srpskoj i BiH – kazao nam je Borenović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.