Jezive scene stižu iz Sarajeva, da povratiš, glavni grad BiH poput “urbane džungle”: Okruženo rastinjem i smećem

Građani Sarajeva požalili su se redakciji N1 da grad ponovo izgleda zapušteno. Smeće se ne odvozi redovno, a zelene površene nisu pokošene. Svako proljeće ista priča.

Pritužbe građana

“U ulici Vrazova već tri dana ne odvoze smeće. Iz KJKP Rad Sarajevo nam je rečeno da je nestalo goriva, ali i da je nekoliko kamiona pokvareno”, kažu ogorčeno građani.

Kontaktirali smo Mirzu Ramića, portparola ovog preduzeća, koji je rekao da odlaganje otpada u toj ulici nije dozvoljeno, već se vrši odlaganje na spoju ulica Kotromanića i Hiseta.

Nije potvrdio da su kamioni pokvareni, nego se pohvalio da sve uredno funkcioniše, te da će reagovat “preko sekretara mjesnih zajednica kako bi spriječili odlaganje otpada na nepredviđenim lokacijama”.

“Ulica Vrazova, ne prazni se u dnevnoj varijanti, nego u noćnim satima. Odlaganje otpada u toj ulici nije dozvoljeno, već se vrši odlaganje na spoju ulica Kotromanića i Hiseta.

Ne može se odlagati otpad na onim mjestima gdje nije dozvoljeno, a očekivati da bude očišćeno na vrijeme”, rekao je Ramić za N1.

Fotografije koje smo dobili od građana pokazuju drugačije – prepune kontejnere i nemar okolo njih u pomenutoj ulici. Zapušteni kontejneri vidljivi su i u naselju Bjelave, Grbavica, Hrasno, Briješće, ali i mnogim drugim sarajevskim naseljima.

Čija je nadležnost?

Pritužbe su stigle i od stanovnika naselja Kovačići i Grbavica, gdje građani kažu da se trotoarom ne može koračati jer trava i šiblje su previsoki i prelaze na dio kojim se pješaći.

“Nije u našoj nadležnosti”, često ćemo čuti od preduzeća iz Sarajeva.

Pa tako i iz KJKP Park za N1 kažu da “nije svaka površina koju vidite u Sarajevu u nadležnosti preduzeća Park”.

“Održavamo programom 2,9 miliona kvadrata, a ukupno ih u Sarajevu ima 8 miliona. Košnju naših površina radimo, i u potpunosti smo završili prvi ciklus.

U tih 2,9 miliona su kategorisane u prvu, drugu i treću kategoriju. Prva kategorija je u potpunosti jednom pokošena, druga se kosi, treća je malo”, rekla je Aldijana Hamza, portparolka KJKP Park.

Lijepo je vrijeme odavno, polovina je maja, a posao još nije završen.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.