Jezivi prizori iz Sarajeva zabrinuli građane, ovo ne valja nikako: Alarmantna situacija u glavnom gradu, a tek počinje period velikog zagađenja zraka

Prema komentarima građana itekako se može zaključiti kako su zabrinuti zbog zagađenosti u Sarajevu, strahuju šta će tek biti kada dođe zima i grejna sezona.

Period zagađenja zraka u glavnom gradu BiH polako počinje. Iako je za danas najavljeno sunčano vrijeme, stanovnici Sarajeva koji nisu pobjegli van kotline ostali su u smogu i magli.

Večeras je Sarajevo peti najzagađeniji glavni grad na svijetu. Na neslavnoj listi ispred su Kolkata (Indija), Bishkek (Kirgistan), Lahore (Pakistan) i na prvom mjestu po zagađenju – Delhi (Indija). Među prvih deset su i Beograd i Skoplje.

Prema podacima servisa AirVisual koji prikuplja podatke sa mjernih stanica u 20 sati zrak u Sarajevu je nezdrav za osjetljive grupe, a koncentracija PM2.5 čestica iznosi 184.

Što se tiče ostatka BiH, slijede Zenica, Foča, Istočno Sarajevo, Trn, Bihać, Goražde, Laktaši i Bosanska Gradiška.

Boravak na otvorenom prostoru potrebno je izbjegavati, a ukoliko je nužan potrebno ga je svesti na minimum. Stanovnicima se savjetuje i nošenje FFP2 maski.

Prema vremenskoj prognozi prva sutra i prekosutra će padati kiša pa je očekivati da će padavine umanjiti smog, a od srijede se očekuje poboljšanje vremenskih prilika praćenih sunčanim intervalima – prenio je Klix.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.