Joe Biden nakon šest mjeseci mandata: Apsolutno jasno stavljam do znanja da se Amerika vratila!

Američki predsjednik Joe Biden obilježio je u utorak šest mjeseci predsjedničkog mandata i ponovio svoju odlučnost da se demokratijom suprotstavi onome što on smatra autokratskim zemljama poput Kine, prenosi KYODO.

– Trenutno smo u odlučujućem takmičenju za 21. stoljeće sa Kinom i mnogim drugim zemljama – rekao je Biden na početku sastanka vlade održanog u Bijeloj kući, prenosi agencija Kyodo.

U svom obraćanju poručio je da mnoge od tih nacija vjeruju da je autokratija budućnost a da demokratija ne može dostići taj nivo, jer stvari se kreću velikom brzinom, tehnološki i na druge načine, te da proces demokratije ne može uskladiti to na efikasan način kako bi postigli konsenzus i bili u korak sa vremenom. Međutim Biden je u potpunosti odbacio te tvrdnje.

Od svoje inauguracije 20. januara, Biden je radio na revitalizaciji dugogodišnjih savezničkih odnosa koje su narušeni unilateralističkom politikom “Amerika na prvom mjestu” koju je zagovarao njegov prethodnik Donald Trump, pozivajući na potrebu za izgradnjom “pozicije snage” sa drugim demokratijama koje će se suprotstaviti zemljama poput Kine i Rusije.

Biden je također naglasio da Sjedinjene Države pomažu u procesu vakcinacije donacijama vakcina i nastoji podržati privredu drugih zemalja da rastu, napominjući da će to biti i u američkom interesu.

Za vrijeme samita G-7, Sjedinjene Države, Japan, Velika Britanija i druge zemlje članice složili su se pokrenuti novi infrastrukturni projekat za zemlje u razvoju kao alternativu kineskoj inicijativi Pojas i put, projekat za koji kritičari kažu da ima za cilj da zemlje uvuče dublje u ekonomsku orbitu Pekinga.

– Apsolutno jasno stavljam do znanja da je demokratija sposobnija i da se Amerika vratila – rekao je Biden na sastanku vlade, referirajući se na njegove napore da obnovi američko vodstvo na globalnom nivou.

 

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.