Još dobrih vijesti za bh. dijasporu je pristiglo: Aviokompanija iz EU uspostavlja letove iz Tuzle i to u pet zemalja s jednim baznim avionom

Javni poziv za subvencioniranje aviokompanija koje žele saobraćati sa Međunarodnog aerodroma u Tuzli je okončan, a izabran je jedan prijevoznik koji je registriran u Evropskoj uniji. Letovi bi trebali biti obavljani ka pet zemalja, a stacionirat će i bazni avion. Međunarodni aerodrom u Tuzli 10. novembra ove godine je objavio javni poziv za izbor najpovoljnijeg ponuđača za uspostavu redovnih zračnih linija, a nakon deset dana se pristupilo otvaranju ponuda.

Do zaključenja javnog poziva pristigle su samo dvije ponude i to ona koju je poslala aviokompanija registrirana u Evropskoj uniji i Air Montenegro iz Crne Gore.

Javni poziv je objavljen nakon što je Vlada Tuzlanskog kantona obezbjedila dva i po miliona KM za subvencije aviokompanije koja će uspostaviti linije sa Međunarodnog aerodroma u Tuzli, a najpovoljinu ponudu je imala aviokompanija iz Evropske unije.

Prema riječima izvora portala Klix.ba, menadžment tuzlanskog aerodroma i evropske aviokompanije ugovor bi trebali potpisati u narednih nekoliko dana, kada će biti detaljisani svi segmenti saradnje.

Taj izvor otkriva da bi ta aviokompanija u Tuzli trebala stacionirati jedan bazni avion, a letove bi trebali obavljati ka pet država.

Riječ je o Švedskoj, Danskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj, ali i Turskoj.

Nizozemska i Turska su države ka kojima je s Međunarodnog aerodroma u Tuzli trebala letjeti crnogorska aviokompanija Air Montenegro, a na osnovu dozvole Direkcije za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine (BHDCA), dok su ih za slijetanje aviona odbile Švedska, Danska, Austrija i Njemačka.

Kako je ranije otkriveno, navedene četiri države odbijanje dozvole su temeljile na činjenici da Air Montenegro nije registrovan u BiH, ali ni u nekoj od zemalja Evropske unije.

Iako je dozvola za Nizozemsku i Tursku stigla 19. oktobra ove godine, saobraćanje iz Tuzle do danas nije uspostavljeno.

Prvobitno je planirano do kraja novembra ove godine, a zatim je prolongirano za polovinu decembra.

Da li će se to ostvariti za sada nije poznato, posebno ako se uzme u obzir dolazak nove aviokompanije koja, kako je potvrđeno za Klix.ba, ima osigurane i sve neophodne certifikate potrebne za obavljanje prijevoza putnika zračnim putem.

Prema projekcijama izvora, nova aviokompanija letove s Međunarodnog aerodroma u Tuzli bi trebala uspostaviti do kraja ove godine.

VEZANI TEKST: Odlične vijesti za bh. dijasporu: Na proljeće iz Sarajeva najmanje deset novih aviolinija za Evropu

Iako se ranije u javnosti pojavila informacija da Air Montenegro odustaje od poslovne saradnje sa Međunarodnim aerodromom u Tuzli, ta informacija je demantirana iz tamošnje zračne luke, što je potvrdilo i apliciranje crnogorske aviokompanije na javni poziv za subvencije.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.