Kako dijaspora ekonomski jača BiH: Godišnji provode u domovini kojoj nesebično ostavljaju novac

Svaka ljetna sezona u Bosni i Hercegovini donosi i dolazak dijaspore, koja uz posjetu članova rodbine i prijatelja godišnji odmor koristi i za uživanje, a znano je da svaki užitak košta. Benefiti su to za skoro sve oblasti u našoj državi koja dodatno ekonomski jača na ovakav način.

Menadžmenti bh. aerodroma, hotelijeri, ugostitelji, frizeri, kozmetičari, predstavnici rent-a-car agencija, taksi prijevoznici, ali i obrtnici koji se bave izradom i prodajom suvenira, slažu se u jednom, a to je da u ljetnom periodu, s dolaskom dijaspore osjete povećanje obima posla. Samim tim i zarada je veća, što im u složenim ekonomskim prilikama predstavlja značajan benefit.

Bosna i Hercegovina bilježi sve veći odliv stanovništva, koje u potrazi za boljim životom uglavnom odlazi u Sloveniju, Austriju, Njemačku, Nizozemsku, Švicarsku, Beligu, Sjedinjene Američke Države, ali i Ujedinjene Arapske Emirate. Većina onih koji su u ranijim godinama napustili BiH, domovini se uvijek rado vraćaju, uglavnom za vrijeme godišnjih odmora.

Najviše bh. dijaspore posjećuje Tuzlu

Najintenzivniji odlazak stanovništa evidentiran je u ratnim godinama, a tada su spas u nekoj od evropskih zemalja uglavnom tražili naseljenici Podrinja. Shodno tome, danas ne čudi da se gro bh. dijaspore slije u Tuzlanski kanton, posebno Tuzlu koja ove godine bilježi rekordne brojeve u kontekstu posjeta.

“S obzirom da više od milion i po građana Bosne i Hercegovine živi van granica naše zemlje, vrlo je bitno umrežavanje i sinergija sa svim zainteresiranim subjektima u pravcu povećanja direktnih investicija, jačanju partnerstava malih i srednjih preduzeća s dijasporom, transferu znanja te korištenju ostalih finansijskih i nefinansijskih doprinosa ekonomskom razvoju. Jaka emocionalna vezanost iseljenika za matičnu zemlju ogleda se i u finasijskoj podršci, koja je pretežno privatnog karaktera”, kažu za Klix.ba iz Turističke zajednice Tuzle.

Među onima koje smo zatekli na tuzlanskim ulicama je i Ševala Begić, koja je u ratnom periodu otišla iz Bosne i Hercegivine. Na to je natjerao tadašnji prilično težak život u Podrinju, nakon kojeg je bolje uslove pronašla u Holandiji.

“Veliki broj članova moje rodbine je ostao u BiH, a danas žive u Živinicama. Možete biti bilo gdje u svijetu, ali kod svoje kuće je najljepše. U zavisnosti od toga kako mi obaveze dozvoljavaju, u Bosnu dolazim uglavnom dva puta godišnje, ali ljetni period je najljepši. Tada se svi okupimo, uživamo, a ne žalimo ni potrošiti novac. Znamo da na takav način pomažemo državi”, kaže nam Begić.

Bh. dijaspori koja je stigla u tuzlansku regiju iz Njemačke ili Švedske najjednostavniji, ali i najekonomčiniji način dolaska ogledao se u putovanju avionom te slijetanju na Međunarodni aerodrom Tuzla.

“Zahvaljujući kapacitetima Međunarodnog Aerodroma Tuzla, dolasci naših građana koji žive u inozemstvu su olakšani, a to se ogleda i u činjenici da se broj noćenja u posljednih 15 godina u Tuzlasnkom kantonu uduplao. To nam govori da naš grad od boravka građana dijaspore itekako ima benefite, s obzirom da se bilježi i veća potrošnja, naročito u ljetnim sezonskim mjesecima, kao i periodima godišnjih odmora i drugih praznika, poput Uskrsa, Vaskrsa, Božića te Nove godine. O tome najbolje govori činjenica da su smještajni kapaciteti u našem gradu u navedenim periodima u potpunosti popunjeni, kako hotelski i motelski, ali i oni u vlasništvu fizičkih osoba”, ističu iz Turističke zajednice Tuzle.

Drastično povećanje obima posla

Oni koji su putovali avionom u BiH su došli bez svojih automobila, a nakon slijetanja na aerodrom uglavnom su tražili rent-a-car agencije iz kojih nam je potvrđeno da im svako ljeto i dolazak dijaspore drastično poveća obim posla.

“Naše poslovanje se uglavnom oslanja na dijasporu jer nam oni predstavljaju glavni izvor prihoda. Iz našeg iskustva, u ljetnim mjesecima koji su udarni za odmor, s njihovim dolaskom drastično se povećava obim posla u našoj oblasti, odnosno u iznajmljivanju vozila, a samim tim se ostvaruju i zarade”, kaže za Klix.ba Almir Avdić iz rent-a-car agencije Magus.

Zadovoljno rukama trljaju i vlasnici tuzlanskih frizerskih salona, a jedna od takvih je i Aida Omerović, koja u ovoj sezoni, s dolaskom dijaspore svjedoči povećanju obima posla za 20 posto.

“Ovaj mjesec za nas je poseban, zbog dolaska dijaspore, koja godišnji odmor u BiH koristi i za odlazak u frizerske salone. Ja imam stalne klijentice koje mi se iz godine u godinu vraćaju, a uglavnom se odlučuju za zahtjevnije zahvate za koje je nerijetko zbog dužine kose potrebno izdvojiti i do šest sati rada. Među njima su izrada pramenova, ombri te farbanja, odnosno promjena boje kose. Često iz crne boje prelaze u crvenu ili plavu uz šišanje i feniranje”, priča nam Omerović.

Živopisne slike na ulicama Mostara

Dijaspora je zastupljena i u Sarajevu, Zenici, Mostaru, Doboju, Banjoj Luci, Bijeljini…gdje živopisnu sliku stvaraju skupa sa inozemnim turistima, kojima je naša država zanimljiva kao destinacija za posjetiti. Veliki broj njih ekipa portala Klix.ba sretala je i na mostarskim ulicama.

Da bh. dijaspora u velikoj mjeri jača domaću ekonomiju saglasni su i u Turističkoj zajednici Hercegovačko-neretvanskog kantona, iz koje su nam potvrdili veliko prisustvo Bosanaca i Hercegovaca sa inozemnom adresom stanovanja, u ovoj regiji naše zemlje.

“Dijaspora nam je izuzetno značajna. Veliki broj naših ljudi koji su uglavnom silom prilika otišli s ovih prostora, ovamo se vraćaju za vrijeme godišnjih odmora, skupa sa svojom djecom.

Održavaju vezu sa BiH i definitivno svake godine uz dolazak troše novac na našim prostorima. Na kraju krajeva, domaći su ovdje, ali s jedne strane i gosti koji definitivno značajno jačaju našu ekonomiju”, kazao nam je zamjenik direktora Turističke zajednice HNK Semir Temim.

S dolaskom dijaspore povećanje obima posla osjete i mostarski privrednici, posebno vlasnici ugostiteljskih objekata, koji za bh. građane iz inozemstva kažu da predstavljaju doista velike gurmane.

“Dijaspora zaista lijepo utječe na poboljšanje ekonomskih prilika u Mostaru. To što je neko iz naših krajeva prešao da živi u Austriju ili Njemačku, ne znači da ovdje neće novac ostaviti. Prema mom iskustvu, fine sume ostave i posao se nama povećava. Također, od svih gostiju, naša dijaspora najviše je zastupljena u ugostiteljskim objektima, gdje pažnju posvećuju konzumaciji hrane i pića”, priča nam jedna od mostarskih ugostiteljskih djelatnica u blizni starog mosta.

Stari most kao posebna senzacija

Inače, ovaj most posebna je senzacija svim gostima najvećeg hercegovačkog grada. To nam je potvrdila i Sabina koja se bavi iznajmljivanjem čamaca.

“Poseban osjećaj u mnogima budi vožnja Neretvom na čamc ispod starog mosta. To su trenuci koji uglavnom svi naši korisnici obavezno snimaju za trajna sjećanja i durštvene mreže. Deset maraka, odnosno pet eura po osobi za deset minuta vožnje za mnoge je samo sitnica, shodno iskustvu koje dožive”, navodi ona.

Njeno mišljenje dijeli i obrtnica Adla.

“Nama dolaze gosti sa prostora cijeloga Balkana, a oni koji se nalaze u bh. dijaspori imaju poseban senzibilitet prema autohtonim proizvodima, koji kao kulturno-historijsko blago pripadaju našoj zemlji”, kazala nam je Adla.

Dolasci dijaspore dodatno promoviraju sve dijelove naše zemlje, s obzirom da oni svoja iskustva prepričavaju prijateljima i poznanicima, koji u želji da vide prirodne ljepote naše zemlje dolaze u posjetu. Najbolje se to osjeti i na budžetima na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.