Kako je Dan nezavisnosti BiH proslavljen u Velikoj Britaniji: Dokazujemo da su nam bitni naši korijeni!

I ove godine BH UK Network je u saradnji sa bosanskohercegovačkim dopunskim školama u Velikoj Britaniji i uvaženim gostima organizovao obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

No, ovogodišnje obilježavanje je bilo drugačije u odnosu na ranije godine. Zbog trenutne situacije sa koronavirusom i državnim lockdownom u Velikoj Britaniji, manifestacija je održana online, kao i većina događaja koji se u ovom vremenu organizuju.

U dvosatnom programu je učestvovalo 76 učesnika.

Program je započet kako to obično biva uz intoniranje himne BiH. Učešće su uzeli i uvaženi gosti, dajući svoj doprinos manifestaciji, koji su se video porukama obratili bh.građanima u Velikoj Britaniji. Iako kilometrima udaljeni od matične zemlje, građani BiH koji žive i rade u Velikoj britaniji iskazali su zadovoljstvo što su uvaženi gosti našli vremena da na ovaj način zajedno obilježimo značajan datum za Bosnu i Hercegovinu.

U programu su učestvovali: Valentin Inzko, Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini; Nj.E. Vanja Filipović, ambasador Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji;Prof.dr. Ejup Ganić , član ratnog Predsjedništva Bosne i Hercegovine;Prof.dr. Mirko Pejanović, član ratnog Predsjedništva Bosne i Hercegovine; Stjepan Mesić, Predsjednik Republike Hrvatske 2000-2010 god.;Jennifer Stone – Wigg, MBE , Patron BH UK Networka;Jovan Divjak, Penzionisani general Armije Bosne i Hercegovine;Nj.E. Vanja Filipović, ambasador Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji; Azra Bašić, dugogodišnja učiteljica bh.dopunskih škola u Velikoj Britaniji; Džanan Musa, bosanskohercegovački košarkaš BiH; Dr. Amra Šabić-El-Rayess, autor knjige “Mačka kojoj nikad nisam dala ime”; Prof.dr.Husnija Kamberović, Profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu; Kemal Balihodžić, Direktor firme “UP TREND MARKETING SOLUTIONS”;Zaim Pašić, Predsjednik BH UK Networka.

Veliki doprinos manifestaciji su dali učenici bh.dopunskih škola u Engleskoj (škole Birmingham, Coventry, Victoria London ,Hertfordshire, Derby i Manchester) sa njihovim učiteljima i roditeljima koji su se potrudili da profesionalno i srdačno predstave svoju ljubav prema domovini BiH. Svi su pokazali da neumornim radom mogu dokazati da su im bitni njihovi korijeni, i da se mlade generacije upoznaju odakle su i da ne zaborave svoju djedovinu. Vrijedno spomena je i činjenica da učenici, učesnici ovog programa, su djeca rođena u Velikoj Britaniji. Ali njihova želja i trud, kao i njihovih roditelja i učitelja da nauče o Bosni i Hercegovini je velika.

Koristimo priliku da se zahvalimo djeci, njihovim roditeljima i učiteljima za vaš trud i suradnju da uljepšate program povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Izuzetna nam je bila čast i zadovoljstvo pogledati i poslušati obraćanje učenika bh.dopunskih škola u Velikoj Britaniji. Primijetili smo da nijedna druga država nije uspjela organizovati sličnu manifestaciju na ovakvom nivou, kao mi u Velikoj Britaniji. Možemo samo reći da trebamo biti ponosni na naše male ambasadore, učitelje, roditelje, bh.dopunske škole i bh. udruženja u Velikoj Britaniji.

Ovim putem želimo da se izvinemo porodicama Marić, Gromilić, Dergić, Fazlić i Šabić na tehničkim propustima. Najgore je razočarati dječicu. Odmah smo reagovali na ukazane propuste te su svi odmah ispravljeni.

Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali u realizaciji ove manifestacije. Hvala na iskazanom povjerenju i srdačnosti.

Svim građanima Bosne i Hercegovine čestitamo Dan nezavisnosti jedne i jedine nam domovine.

Kompletan program možete pogledati na slijedećem linku:

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.