Kako je Zlatko Miletić u samo nekoliko rečenica “razmontirao” Dragana Čovića i izborni prijedlog HDZ-a

Nakon 10. hitne sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), održane 27.4.2022. godine, na kojoj se našao i Zahtjev delegata Kluba hrvatskog naroda za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku, prijedlog je kritikovao i član tog kluba Zlatko Miletić.

Njegovu izjavu je analizirao portal Istinomjer.

Oštre kritike

Miletić je, kritikujući rješenja koja je HDZ BiH predložio, izjavio da bi on, da ima pravo, potegao pitanje ugrožavanja vitalnog nacionalnog interesa Hrvata s obzirom na to da je, kako je ustvrdio, ovaj prijedlog Izbornog zakona “potpuno diskriminirajući prema jednom dijelu Hrvata koji žive u Federaciji, a na isti takav način i prema Hrvatima kojih je jako malo ostalo kada je u pitanju područje Republike Srpske”.

Osvrnuo se na ponuđena rješenja

Obrazlažući svoj stav, Miletić se prvo osvrnuo na ponuđena rješenja kada je u pitanju izbor člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda te tom prilikom iznio i uporedio i broj Hrvata koji žive u pojedinim kantonima u Bosni i Hercegovini.

“Kad je u pitanju izbor člana Predsjedništva iz reda Hrvatskog naroda, znači očit je primjer diskriminacije Hrvata pogotovu u kantonima gdje oni ne predstavljaju, uvjetno rečeno, većinu od 5% u tom kantonu. Da ta situacija bude apsurdnija, u tom, možemo ga nazvati drugom krugu glasanja, neko ko bi trebao biti izabran za Hrvatskog člana Predsjedništva, favorizirano je ovih 5 kantona , i ostaje ovako nejasno, a danas nam niko nije imao priliku to da objasni , kak je moguće da recimo u toj raspodjeli nema Zeničko-dobojskog kantona u kom živi 46 hiljada, a ima Posavskog gdje ima 33 hiljade”, kazao je Miletić.

“Protuustavan prijedlog”

“Znači sam taj izbor, ali i način izbora delegata u Klub naroda iz reda hrvatskog naroda je protivustavan”, ustvrdio je u nastavku svog izlaganja Miletić te, problematizirajući i HDZ-ove prijedloge izbora delegata u Dom naroda Federacije BiH, usporedio ovoga puta broj Hrvata koji žive u četiri kantona u Federaciji BiH s njihovim brojem u Posavskom kantonu:

“Da situacija bude još komplikovanija, vama je poznato da iz tog prijedloga u kontekstu razrezaka koji on predlaže je interesantan podatak da su četiri kantona, sarajevski, tuzlanski unsko-sanski i podrinjski dobili pravo da (ukupno) izaberu jednog izaslanika u Doma naroda Federacije.

Kad to prebacite u cifre, na tom području živi oko 46 tisuća Hrvata, ispada nejasno kako je onda moguće da Posavski kanton, gdje ima 33, daje dva izaslanika, ili recimo Zeničko-dobojski, koji ima 43, također daje 2 izaslanika.

Iz toga se vidi ta intencija jednostavno da ova gospoda koja su imala priliku da napišu ovakav prijedlog rješenja zakonskih je potpuno diskriminatoran u odnosu na Hrvate koji žive u ova 4 kantona”, dodao je Miletić.

Tokom sjednice, nakon što je Dom naroda usvojio prijedlog HDZ-a BiH, Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH proglasio je navedeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine štetnim po vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda te će, u skladu s daljnjom procedurom propisanom Ustavom BiH, predsjedavajući Doma naroda PSBiH sazvati Zajedničku komisiju (po tri delegata iz Kluba Bošnjaka, Kluba Hrvata i Kluba Srba) koja će pokušati riješiti ovo pitanje.

Ukoliko se u narednih pet dana u vezi s tim dogovor ne postigne, predmet će po hitnoj proceduri biti upućen Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine “koji će po hitnom postupku preispitati proceduralnu ispravnost slučaja”.

Tragom tvrdnji Zlatka Miletića Istinomjer je provjerio podatke

Tragom tvrdnji Zlatka Miletića o broju Hrvata koji žive u navedenim kantonima, Istinomjer je provjerio podatke dobijene nakon popisa provedenog 2013. godine u Bosni i Hercegovini.

U skladu s njima, u Unsko-sanskom kantonu živi 5.073 Hrvata, odnosno 1,9 % od ukupnog broja stanovništva, u Tuzlanskom kantonu 23.592, tj. 5,3 %, Bosansko-podrinjskom 24 Hrvata ili 0,1 %, Zeničko-dobojskom kantonu 43.819 ili 12,0 %, Sarajevskom 17.520, što je 4,2 % od ukupnog broja, dok je njihov broj u Posavskom kantonu 33.600 ili 77,3 %.

Kada je riječ o Miletićevoj tvrdnji da Unsko-sanskom, Tuzlanskom, Bosansko-podrinjskom i Sarajevskom kantonu živi 46.000 Hrvata, i nju potvrđuju podaci s popisa na osnovu kojih je njihov broj u navedena četiri kantona 46.209.

S obzirom na podatke dobijene nakon posljednjeg popisa provedenog u Bosni i Hercegovini, tvrdnje Zlatka Miletića o broju Hrvata u navedenim kantonima Istinomjer ocjenjuje istinitim.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.