in ,

Kako se formira vlast u Srebrenici i zašto su SDA i DF ušle u koalicioni sporazum sa SNSD-om iz kojeg negiraju genocid?

Predstavnici srebreničkih Bošnjaka su prihvatili šest mandata koje su osvojili na izborima u Srebrenici, 21. februara, iako su bojkotovali ponovljene izbore

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić, predstavnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Srebrenici Radomir Pavlović i odbornici inicijative Moja adresa Srebrenica u utorak, 13. aprila, u Srebrenici, gradiću u istočnoj BiH, potpisali su koalicioni sporazum o formiranju lokalne vlasti.

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrđeno iz inicijative ‘Moja adresa Srebrenica’.

Zulfo Salihović, predsjednik kluba odbornika Moja adresa Srebrenica kaže kako se koalicionim sporazumom dva politička bloka ‘obavezuju na zajednički rad i saradnju u Skupštini opštine Srebrenica’.

“Sporazumom su definisane raspodjele pozicija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Sastavni dio sporazuma je i Aneks koji je pripremljen i kojeg će potpisati predsjednik stranke SDA Bakir Izetbegović i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. Aneks se odnosi na osiguranje dodatnih finansijskih sredstava koja će biti namijenjena za ekonomski oporavak Srebrenice”, kazao je Salihović.

VEZANI TEKST: Vijećnica Demokratske fronte u Srebrenici nakon prozivki: “Teško mi je slušati lekcije koje iz udobne fotelje dijeli Predrag Kojović”

Sjednica Skupštine opštine Srebrenica je zakazana sa srijedu, 14.april. Na sjednici bi trebao biti imenovan zamjenik načelnika Opštine, predsjednik Skupštine i načelnici odjeljenja Opštinske uprave Srebrenica.

Predstavnici srebreničkih Bošnjaka su prihvatili šest mandata koje su osvojili na izborima u Srebrenici, 21. februara, iako su bojkotovali ponovljene izbore.

Ovo je dogovoreno na sastanku najviših državnih i političkih predstavnika Bošnjaka i rukovodstva Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) na čelu s reisu-l-ulemom Huseinom Kavazovićem koji je održan 4. marta u Sarajevu, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa Mustafa Prljača, savjetnik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH.

Sa liste Moja adresa Srebrenica, koju čine Stranka demokratske akcije (SDA), Stranka za BiH (SBiH), Savez za bolju budućnosti, Pokret demokratske akcije izabrano je pet odbornika, a s liste Demokratske fronte (DF)-Građanskog saveza izabran je jedan odbornik.

Skupštinu opštine Srebrenica čini 21 odbornik. Bošnjaci imaju šest mandata, a Srbi 15 mandata.

Lokalni izbori u Srebrenici su ponovljeni 21. februara, nakon što su na lokalnim izborima u BiH, održanim 15. novembra 2020. godine, utvrđene brojne nepravilnosti prilikom glasanja u Srebrenici.

Centralna izborna komisija je poništila izbore sa 28 biračkih mjesta i zakazala nove 21. februara.

Koalicija Moja adresa Srebrenica osvojila je šest mandata na biračkim mjestima koja nisu poništena.

Za bojkot su se odlučili što Centralna izborna komisija BiH “nije omogućila da se ponovi glasanje putem pošte”.

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine, u Srebrenici živi oko 7.500 Bošnjaka i oko 6.000 Srba.

Radio Slobodna Evropa

Naša stranka: SDA i DF su u Srebrenici u koaliciji s negatorima genocida, mi to ne podržavamo

Balkan bruji o ovome: Unuk je baku pretvorio u holivudsku divu i internet je stao!