Kakva poruka bivšeg vojnog predstavnika pri NATO-u Alije Kožljaka: “Savez će BiH braniti kao svoju teritoriju!”

Nakon što je najavljena direktna podrška NATO-a BiH, a dio evropskih zvaničnika je javno istupio sa mišljenjem kako se razmatra mogućnost slanja NATO trupa u BiH, zatražili smo dodatna pojašnjenja o tome šta je suštinska razlika između prisustva i mandata EUFOR-a u BiH i NATO-a, te na koji način se ta podrška može ogledati.

Alija Kožljak, šef Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije na Međunarodnom univerzitetu Burch i bivši vojni predstavnik Bosne i Hercegovine pri NATO-u za N1 ističe suštinsku razliku između Ukrajine u kojoj NATO nema mandat i BiH gdje taj mandat postoji od Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Dejtonskim sporazumom je NATO dobio mandat , a nakon toga su se NATO snage fokusirale na stabilnost i reforme, a klasični vojni mandat za to vrijeme su dale EUFOR-u. EUFOR, koji nema iskustva u tim robusnim operativnim aktivnostima, mogao je raditi na obuci i zajedničkim vojnim vježbama OS BiH i da bude simbol sigurnosti, ako bude zatrebalo”, ističe Kožljak.

Naglašava da postoje odavno planovi i za NATO trupe i razmatranja u kojim okolnostima i s kakvim snagama bi se NATO uključio u BiH.

“Te snage se drže u pripravnosti. Došle bi sve NATO trupe sa aktiviranim planom. Ključno je da BiH nije Ukrajina, da u BiH NATO ima mandat i da bi se BiH branila isto kao bilo koja članica bez aktiviranja Člana 5”, pojašnjava Kožljak.

Podsjeća kako je prije nekoliko mjeseci govorio da podrivanje institucija treba posmatrati u širem kontekstu.

“Sada je sasvim jasno da je Putin koristio poslušnike u BiH da bi zaustavio širenje NATO-a na Istok, sada kada je prešao sa hibridnog djelovanja na otvorenu agresiju Ukrajine, njegovo iracionalno djelovanje je jasan signal NATO-u da mogu ugroziti sigurnost.

Dodatni argumenti su i ponašanje zvaninčika na Zapadnom Balkanu, poput predsjednika Srbije koji jedini nije osudio rusku agresiju na Ukrajinu, kao i lokalni zvaničnici koji slave rušilački pohod na Ukrajinu i prijete direktno BiH da ako budete nastavili NATO put – snaći će vas ista sudbina kao Ukrajinu”, govori Kožljak, prenosi N1.

Podsjetimo, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, prilkom obraćanja povodom situacije u Ukrajini, govorio je i o našoj zemlji.

“Mi ćemo zaštititi svaki pedalj teritorija NATO-a. Naš kolektiv odgovor mora biti više pomoći zemljama poput Gruzije, Moldavije i Bosne i Hercegovine”, izjavio je tada.

Također, Damir Arnaut, državni zastupnik, jučer je za N1 potvrdio kako je grupi bh. zvaničnika koji su u proteklim danima boravili u Berlinu, te obavili niz sastanaka sa visokim njemačkim dužnosnicima, saopšteno isto – “potrebno je rasporediti NATO trupe u BiH”.

Rat u Ukrajini bi mogao biti prilika za BiH

“Preventivno djelovanje NATO-a , ne treba gledati samo kroz sigurnosno angažovanje. To je samo prevencija od širenja sukoba. U BiH se treba intezivirati i političko djelovanje i NATO-a i EU kako bi se ubrzale procedura za prijem BiH u NATO i davanje kandidatskog statusa za prijem u EU. BiH ove opcije treba iskoristiti u ovoj godini”, kaže Kožljak.

Odgovarajući na pitanje o mogućim odlascima dobrovoljaca iz regiona na ratišta u Ukrajini, smatra da već sada ima dobrovoljaca, a bit će ih i više, posebno nakon poziva Zelenskog da one koji žele da pomognu Ukrajini da se priključe Ligi patriota i na taj način neoficijelno dati doprinos Zapada u odbrani Ukrajine.

“Ne mogu isključiti da neće otići dobrovoljaca i na jednu i na drugu stranu, što ne bi bilo dobro za BiH. I zakonski kažnjivo je ratovanje na stranim ratištima, ali da će toga biti biće”, kazao je Kožljak.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.