Kakva poruka je stigla iz Washingtona: “Diplomatska pobjeda Bosne i Hercegovine na East Riveru”

Jučerašnja sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) mogla bi se nazvati dobrim znakom za Bosnu i Hercegovinu.

Rusija i Kina doživjele su diplomatski debakl na East Riveru, kako je ocijenio kolega Erol Avdović, novinarski veteran i višedecenijski izvještač iz UN-a.

Visoki predstavnik Christian Schmidt i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaderović obratili su se, dok će Zoran Tegeltija, nesretni predsjedavajući Vijeća ministara BiH i „atletski zec“ izoliranog Milorada Dodika završio „duboko u ofsajdu“.

Ruski proxi

S ovim ocjenama se slaže i bivši diplomata i savjetnik za globalnu sigurnost u Institutu za razvojni utjecaj u Washingtonu, Adnan Hadrović, koji se rano jutros po našem vremenu javio za portal Radiosarajevo.ba.

„Jučer se Nj.E. Christian Schmidt, po prvi put od kako je 1. augusta 2021. godine preuzeo dužnost Visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH. obratio ambasadorima zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku i prezentirao redovni polugodišnji izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Ništa u ovoj konstataciji ne bi bio toliko iznenđujuće da nismo svjedočili obratnom scenariju u režiji Rusije i Kine u novembru mjesecu prošle godine, odnosno da se iza zavjasa proteklih nekoliko dana nije odvijala prva diplomatska drama (u bijelim rukavicama i bez njih) s ciljem ponovnog sprječavanja visokog predstavnika za BiH da prezentira svoj redovni polugodišnji izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, u režiji Rusije i njenog proxi-ja u BiH Milorada Dodika“, kaže Hadrović za Radiosarajevo.ba.

Stalna misija Ruske Federacije je radila svoj dio posla iako je znala da će im ovaj put biti puno teze da Schmidta spriječe da prezentira svoj šestomjesečni izvještaj u kome se član Predsjedništva Milorad Dodik direktno označen kao jedan od rušitelja Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine.

„Zaboravio je Dodik…”

„Da ne idem u detalje zakulisnih i proceduralnih igara, ruska Stalna misija pri UN ovaj put nije uspjela i Visoki predstavnik Schmidt je prezentirao svoj polugodišnji izvještaj Vijeću sigurnosti UN“, dodao je.

S druge strane, navodi Hadrović, „bez svake razumne sumnje i sa jasnim ciljem“, Milorad Dodik (zbog sankcija nije u mogućnosti putovati u SAD) je, u nadi da će Rusija uspjeti onemogućiti Schmidt-a da se obrati, poslao svog izaslanika Zorana Tegeltiju da pokuša da se obrati VS UN i – zastupa isključivo Dodikove partikularne interese.

„Zaboravio je Dodik da to nije Tegeltijin “fah” te i da on to neće znati izvesti kao što je znao da na službeno putovanje povesti desetočlanu delegaciju čiji će višednevni putni troškovi biti plaćeni od stane bh. poreskih obveznika.

Zamisao nije bila samo da se spriječi Schmidt-ovo obraćanje već da se i iz igre eliminira i Stalni predstavnik BiH pri UN ambasador Sven Alkalaj čije dijelove izvještaja je, podsjećanja redi, u novembru mjesecu prošle godine upravo on i prezentirao“, podsjeća Hadrović.

Inače, Alkalaj se pokazao jednim od ključnih ljudi u odbrani bh. inteteresa proteklih godina, u situaciji kada Ambasada BiH u SAD-u paktično radi protiv interesa zemlje koja ju plaća.

Kako bi se spriječilo eventualno obraćanje Tegeltije Vijeću sigurnosti UN, čija to nije ni ustavna a ni zakonska obligacija i pravo (bez ovlaštenja Predsjedništva BiH), u New York je u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH otputovao Šefik Džaferović.

“Tegeltija je tu bio u dubokom ‘ofsajdu'“

Hadrović kaže da je to sasvim ispravno.

„Džaferoviću je posebnom tačkom dnevnog reda sjednice VS UN omogućeno da se, kao gost, obrati u ime BiH kao zainteresirane strane.

Upravo se Džaferović, po preseansu, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH obratio umjesto ambasadora Alkalaja, koji je akreditirani stalni predstavnik BiH pri UN upravo imenovan od strane Predsjedništva BiH, čija je to ustavna zadaća. Tegeltija je tu bio u dubokom ‘ofsajdu'“, naveo je Hadrović.

Hadrović je, na koncu, rezimirao:

„Jučerašnjim obraćanjem Schmidt je i formalno pravno potvrđen kao OHR, a Dodik, kao direktno označeni kao jedan od rušitelji Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine, stavljen na klupu za „eliminaciju“ sa predstojećih izbora – upravo od onoga kojeg je do jučer zvao „nelegitimnim“, „gostom“, „građaninom““, zaključio je Hadrović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.