Kakva sreća na imanju rođaka pjevača Kemala Malovčića u BiH: U samo jednoj noći na svijet došla tri teleta

Na imanju Fajke Malovčića u selu Okreč, petnaestak kilometara od Sanskog Mosta, u jednoj noći na svijet su došla tri zdrava teleta od dvije krave, a ovaj vrijedni farmer kaže kako za jednog poljoprivrednog proizvođača od ovoga nema ljepšeg događaja.

– Jedna krava je na svijet donijela dvojke, muško i žensko tele, a nekako u isto vrijeme druga krava otelila je još jedno žensko. Protekla noć bila je teška i u grozničavom iščekivanju kako će sve ispasti, ali se sve dogodilo na najbolji mogući način – kazao je Malovčić, dodajući kako su sva telad dobra i zdrava.

Prema njegovim riječima, nije toliko česta situacija da krava na svijet donese dva teleta, a trojke ili četvorke su iznimna rijetkost.

Inače, Malovčić je jedan od rijetkih proizvođača mlijeka koji su preostali u pomenutom sanskom selu, jer je ogromna većina u međuvremenu ugasila proizvodnju.

– Prije samo desetak godina u selu je bilo četrdesetak farmera koji su se bavili mljekarstvom. Nažalost, gotovo svi su digli ruke od poljoprivrede i otišli na rad u inostranstvo, stoku su rasprodali i imanja rasformirali. Sada dolaze u selo za godišnje odmore i praznike – kaže Malovčić, dodajući kako isto vrijedi i za njegovog rođaka Kemala, poznatu estradnu zvijezdu rodom iz ovoga sela.

Kaže kako se poljoprivredom sve teže baviti te ovo ilustruje time da je otkupna cijena za mlijeko već mnogo godina pola marke po litru, dok su se cijene goriva i drugog repromaterijala u poljoprivredi višestruko uvećale. Ono po čemu Malovčića posebno znaju u njegovom rodnom kraju jeste ljubav prema mačkama. Kaže kako danas posjeduje dvadesetak mačaka koje u harmoniji žive s ostalim životinjama na njegovom imanju.

Za razliku od mnogih drugih koji su otišli iz rodnog kraja, ovaj vrijedni farmer odlučio je ostati i boriti se za bolju budućnost, a u tome su mu podrška supruga, sin i snaha. Pored poljoprivrede, Malovčići posjeduju i obrt koji se bavi elektroinstalacijama i kažu kako za onoga ko hoće raditi posla uvijek ima.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.