Kandidat opozicije za člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović otvoreno poručio ambasadorima Rusije i Izraela: “Nema demokratske alternative ulasku BiH u NATO i EU!”

Denis Bećirović, kandidat opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine poručio je ambasadorima Rusije i Izraela da će strateške odluke u Bosni i Hercegovini donositi institucije Bosne i Hercegovine, u skladu sa interesima građana te da novi saziv vlasti nikada neće pristati na reformu izbornog zakonodavstva po mjeri i željama HDZ-a i Dragana Čovića.

„Strateške vanjskopolitičke ciljeve definirale i usvojile su legalne institucije države Bosne i Hercegovine u skladu s interesima građana.

Ruski ambasador u Sarajevu nije osoba kojoj se vjeruje kada govori o tome kako je Rusija prijateljska zemlja Bosni i Hercegovini, jer građani Bosne i Hercegovine dobro znaju da je upravo Rusija u svojstvu stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a zaustavila usvajanje rezolucije UN-a o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici.

Isto kao što znaju i da ruske vlasti u kontinuitetu otvoreno podržavaju destruktivne separatističke snage u našoj zemlji i sve prijedloge koji idu na štetu demokratskom razvitku Bosne i Hercegovine“, izjavio je Bećirović.

On je dodao da ambasadoru Rusije mora biti jasno da je strateško vanjskopolitičko opredjeljenje Bosne i Hercegovine punopravno članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u te da diplomatski licemjernim tvrdnjama o „vijekovnim prijateljskim vezama“, a i na bilo koji drugi način, ne može utjecati na opredjeljenje bosanskohercegovačkih vlasti, a to su članstvo u EU i NATO-u.

„Nema demokratske alternative članstvu Bosne i Hercegovine u EU i NATO-u“, podvukao je Bećirović.

Posebno je istakao kako je negativno iznenađen vanjskopolitičkim stavovima ambasadora Izraela koji je postao jedan od rijetkih diplomata koji se zalaže za uvođenje dodatne diskriminacije i segregacije u politički sistem države Bosne i Hercegovine.

„Reforma izbornog zakonodavstva neće biti izvršena po mjeri i željama HDZ-a. Također, pozivam one koji obnašaju najviše državne funkcije da ne lansiraju samo izjave nego da rade svoj posao i konkretno djeluju s ciljem zaštite državnih interesa Bosne i Hercegovine.

Za početak, neka pozovu ambasadora Izraela da dođe u Sarajevo i objasni stavove iz “saopćenja”, kao i neka daju instrukciju našem ambasadoru u Izraelu da utvrdi pravu istinu zašto je došlo do ovog tendencioznog saopćenja.

Izrael je država koja je do sada podržavala suverenitet, teritorijalni integritet, naš put u EU i NATO, nije se miješala u unutrašnje odnose i izražavala želju za prijateljskim odnosima sa državom Bosnom i Hercegovinom.

Utoliko je važnije utvrditi punu istinu o stavovima izraelskog ambasadora “, navodi se u izjavi dr. Bećirovića.

Na kraju je poručio kako novi saziv vlasti u Bosni i Hercegovini nikada neće pristati na uvođenje dodatne diskriminacije u izborni proces.

„Naša zemlja, zbog evropske i NATO perspektive, mora postati zemlja jednakih građana. I to je princip od kojeg nemamo namjeru odustati bez obzira na pritiske iznutra ili iz vana“, zaključio je Bećirović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.