Kandidat za ambasadora SAD u BiH Michael Murphy pred Senatom: “Korištenje sankcija koje je Joe Biden najavio itekako podržavam”

Komitet za vanjske poslove Senata Sjedinjenih Država saslušao je kandidata za američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini kojeg je ranije imenovao predsjednik SAD-a Joe Biden.

Kandidat za američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini Michael Murphy je na saslušanju pred Kongresom 5. oktobra istakao ciljeve u narednom diplomatskom zadatku – piše Glas Amerike.

U uvodnoj riječi je obećao provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno ispunjavanje pet ciljeva i dva uslova za izlazak BiH iz režima međunarodne supervizije i time zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika (OHR), te osiguranje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da Amerika mora biti više i izraženije prisutna na Zapadnom Balkanu, a posebno u BiH, te najavio veliku podršku SAD-a na euroatlantskom putu BiH.

Istakao je i da SAD mora motivisati domaće političare da rade na reformama za dobrobit građana i države.

SAD podržava NATO-ovu politiku otvorenih vrata i aspiracije BiH prema pridruživanju ovom savezu.

“Rusija, s druge strane, ima drugačiju viziju BiH nego SAD. Ona predstavlja viziju propale države sa tenzijama koje ne jenjavaju. Moramo se boriti protiv ovog malignog uticaja. Kina ima opet drugačiji pristup, ona svoju priliku vidi u korupciji koja je sveprisutna u zemlji. Mi moramo svoju priliku vidjeti u borbi protiv te korupcije”, kazao je Murphy.

Dodao je da moraju biti spremni za nastavak programa koji već provode ljudi na terenu.

“Podržavam korištenje novih sankcija koje je predsjednik Joe Biden najavio. One podrazumijevaju da će etnonacionalisti koji nisu voljni provesti reforme platiti ‘visoku cijenu’ zbog štete koju nanose interesima Amerike i građana Bosne i Hercegovine”, dodao je Murphy.

Zaključio je da su njegovi fokusi rada u BiH ustavne reforme, reforme u vladavini prava, ekonomija i euroatlantske integracije.

Predsjednik Biden je u julu nominovao novog ambasadora za BiH, Michaela J. Murphyja.

Murphy je već bio angažiran u Ambasadi SAD-a u BiH, radeći od 2006. do 2009. godine kao politički savjetnik, stoji u njegovoj biografiji.

Murphy, koji ima 29-godišnje iskustvo u diplomatskim službama, trenutno služi kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja. Na toj funkciji, između ostalog, nadgleda evropsku sigurnost.

Također, Murphy je bio zamjenik šefa misije u Ambasadi SAD na Kosovu, nakon funkcije u američkoj ambasadi u Sarajevu.

Prije nego će započeti diplomatsku karijeru, Murphy je bio viši pomoćnik kongresmenke Marilyn Lloyd iz Tennesseeja.

Murphy bi trebao naslijediti Erica Nelsona, koji je funkciju ambasadora preuzeo 2019. godine. Njegovu nominaciju treba potvrditi Senat nakon što bude saslušan. Nije saopšten termin saslušanja.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.