Kandidat za člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović poslao vrlo nedvosmislene poruke: Hitno treba ukinuti oporezivanje donacije u hrani

Denis Bećirović, kandidat opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH posjetio je sarajevsku općinu Novi Grad.

Prilikom posjete, u razgovoru sa građanima posebna pažnja je posvećena problemu oporezivanja donacija u hrani.

Krajnje je vrijeme da država kroz poreski sistem zaustavi destimuliranje ovog vida dobročinstva i da se brojni poduzetnici u Bosni i Hercegovini, koji doniraju hranu javnim kuhinjama i organizacijama koje brinu o osobama u stanju potrebe, konačno oslobode plaćanja PDV-a kada doniraju hranu.

Bećirović je istakao da se radi o važnom problemu čije rješavanje je jedan od prioriteta, naročito u vrijeme ekonomske krize.

Naglasio je da je i u najtežem ratnom periodu građane Sarajeva i Bosne i Hercegovine krasio zadivljujući stepen solidarnosti, koji se nažalost u mirnodopskim uslovima birokratkim rješenjima obeshrabruje i onemogućava.

Kandidat opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je istakao da je upoznat sa istraživanjima koja pokazuju da poduzetnici godišnje bace hranu u vrijednosti od blizu 125 miliona KM, s obzirom da su u obavezi platiti i višemilionski porez u odnosu na ovaj iznos.

Bećirović se obavezao da će preduzeti korake sa ciljem da državni Parlament u što skorijem roku razmatra i po mogućnosti ukine PDV-a na doniranu hranu, što bi otvorilo vrata za osiguranje nužnih namirnica za najugroženije kategorije građana koje od granice gladi, nažalost, dijeli samo dobročinstvo sugrađana.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.