Kandidat za novog ambasadora SAD-a u BiH jasno istakao: Podržati Christiana Schmidta i euroatlantski put BiH

Danas je pred Komitetom za vanjske poslove američkog Senata održano saslušanje kandidata za ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michaela Murphyja, kao dio redovne procedure u procesu imenovanja diplomata u svijetu.

U predstavljanju kandidata kojeg je nominirao predsjednik Joe Biden i zemlje za koju je nominiran, predsjedavajuća Jeannee Shaheen je između ostalog kazala kako je BiH napravila veliki iskorak te da Dejtonski mirovni sporazum i dalje služi kao okvir za upravljanje u zemlji.

Pozdravila je i imenovanje novog visokog predstavnika u zemlji ranije ove godine.

“Ako se imenovanje potvrdi, nadam se da će prioritet u radu novog ambasadora biti zaposlenost, posebno među mladim ljudima”, kazala je Shaheen.

Bosna i Hercegovina mora nastaviti da surađuje sa Sjedinjenim Državama i međunarodnom zajednicom kako bi pružila ekonomske prilike za mlade ljude, dodala je.

U svom predstavljanju Murphy je kazao kako je privilegovan što se predstavlja kao kandidat američkog predsjednika za novog ambasadora u BiH.

“Ako moje imenovanje bude potvrđeno, radujem se svom povratku u Sarajevo, gdje sam obnašao dužnost od 2006. do 2008. Doživio sam bh. narod kao gostoljubiv i prijateljski, i jedva čekam da s njima opet surađujem”, kazao je Murphy na samom početku obraćanja.

Istakao je kako je tokom njegove karijere postojao konsenzus obje stranke o tome da je mir u Europi međunarodni interes, te da je podrška Bosni i Hercegovini ključna u postizanju tog cilja, a vodstvo SAD neophodno.

“Ako moje imenovanje bude potvrđeno, podrška provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma će biti prioritet u mom radu, zatim reformama na državnom nivou, i najvažnije od svega, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH”.

Dalje je istakao kako je neophodno pružiti podršku radu Uredu visokog predstavnika i provođenju takozvane “5+2” agende, dodavši da će osim toga prioriteti u njegovom radu biti i podrška euroatlantskom putu BiH, te reformama koje je nophodno provesti na tom putu.

“Euroatlantska integracija je najsigurniji put za demokratsku, prosperitetnu i sigurnu budućnost koju žele i zaslužuju svi građani BiH”, podvukao je Murphy.

Naveo je kako će pružiti podršku reformi vladavine prava, posebnu u dijelu koji se odnosi na borbu protiv korupcije, koja podriva funkcionalnost i stabilnost neophodne za implementaciju Dejtonskog sporazuma i ugrožava euroatlantsku integraciju BiH.

Murphy je također kazao kako će raditi na suzbijanju utjecaja unutrašnjih i vanjskih aktera “posebno Rusije i Kine koji su prijetnja našim interesima i narušavaju budućnost BiH”.

Osim ovih, prioriteti u radu potencijalno novog ambasadora bit će i ekonomske reforme te podrška procesu pomirenja u zemlji, dodao je u svom predstavljanju pred Senatom.

“Sto hiljada života je izgubljeno i počinjeni su strašni zločini, uključujući genocid u Srebrenici. Krivica za Srebrenicu i druge zločine je na onima koji su ih počinili, a ne na cijelim etničkim grupama.

Dužnost današnjih lidera je da pozovu počinitelje na odgovornost, da priznaju i poštuju žrtve te da promoviraju pomirenje,” kazao je Murphy te je dodao kako se lideri moraju fokusirati na izgradnju zajedničke i prosperitetne budućnosti za sviju u BiH.

Nakon uvodnog obraćanja Murphy i ostali kandidati će odgovarati na pitanja pred komitetom, a u danima koji slijede glasat će se o imenovanjima.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.