Kerry Kennedy u Sarajevu nedvosmisleno poručila za bh. javnost: “Ovaj grad ima mnogo čemu naučiti svijet u ovom trenutku historije”

“Sarajevo ima mnogo čemu da nauči ostatak svijeta u ovom trenutku historije”, rekla je američka aktivistica za ljudska prava Kerry Kennedy, koja je prošle sedmice boravila u bosanskohercegovačkoj prijestolnici.

Osvrćući se na aktuelna globalna pitanja, rat u Ukrajini, budućnost Afganistana nakon povlačenja američke vojske, put Balkana u EU i obrazovanje o jednakosti i ljudskim pravima, Kennedy je podijelila ono čega se sjeća iz vremena kada je na njenog oca Roberta F. Kennedyja izvršen atentat.

Za ubistvo oca saznala dok je na TV-u gledala crtane filmove

“Imala sam samo osam godina kada je ubijen. I saznala sam sjedeći na podu hotelske sobe i gledajući crtane filmove kada su vijesti emitovane” – prisjeća se.

“Molila sam se za svog oca.

Molila sam se za svoju majku.

Molila sam se za braću i sestre. Ali takođe sam se molila za čovjeka koji je ubio mog oca. Željela sam da prestane nasilje. Trebalo je da se završi.” – nastavila je.

Senator i američki predsjednički kandidat Robert F. Kennedy također je bio osoba koja je afroameričkoj zajednici prenio vijest da je njihov vođa Martin Luther King ubijen.

Njegov govor u Indijanapolisu tog 4. aprila 1968. jedan je od najcitiranijih govora u američkoj istoriji.

Kerry Kennedy je podijelila svoju viziju o tome kako se taj govor odnosi na modernu Ameriku nakon ubistva Georgea Floyda, prenosi N1.

Inače, Fondacija „Društvo zajedničkih vrijednosti“ Sarajevo je domaćin globalnog strateškog planiranja američkog sjedišta sa evropskim podružnicama i partnerima Fondacije Robert F. Kennedy za ljudska prava (RFK HR).

Prema riječima predsjednika Fondacije, Zlatka Lagumdžije, ovo je prvi skup ove vrste koji RFK HR održava u smislu definisanja dalje strategije svog rada u Evropi i širem kontekstu.

“Osnovna ideja projekta je ‘Speak the Truth to Power’.

Želimo da se cijeli ovaj projekat iz BiH i Sarajeva proširi na cijelu regiju kao dio planetarnog projekta u kojem smo fokusirani na edukaciju za ljudska prava mladih”, rekao je Lagumdžija.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.