Klupko se odmotava nakon odluke Christiana Schmidta: Federacija BiH bi mogla dobiti novu vladu

Federacija BiH sutra bi mogla dobiti novu vladu, čime će biti smijenjena tranutna izvršna vlast koja je već u trećem mandatu, a koju predvodi Fadil Novalić.

Nova vlada bit će formirana prema današnjoj odlucio visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Podsjetimo da je Schmidt danas donio odluku prema kojoj se premijer, zamjenici premijera i ministri Vlade Federacije koje su dogovorile stranke Trojke i HDZ, te još neki poslanici, “smatraju imenovanim”.

Dalje se navodi da će vlada Federacije biti izabrana nakon što njeno imenovanje bude potvrđeno većinom glasova u Predstavničkom domu Federacije BiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma, kako se ističe, će sazvati hitnu sjednicu koja će se održati najkasnije do 28. aprila 2023. godine. Potvrđivanje imenovane Vlade bit će jedina tačka dnevnog reda ove sjednice.

Kako saznaje BHDijaspora.net, predsjedavajuća Predstavničkog doma Mirjana Marinković-Lepić već je uputila dopis kojim se saziva sjednica za sutra u 14 sati.

Za izglasavanje nove vlade trebat će glasati 50 poslanika.

Dakle, prema ovoj odluci nova vlada će već sutra biti imenovana. Schmidtovom odlukom ukinuta je obaveza da izbor vlade podrže potpredsjednici Federacije BiH.

Podsjetimo da je potpredsjednik iz reda bošnjačkog naroda, Refik Lendo, to odbio učiniti.

Podsjetimo, koalicija koju čine stranke Trojke i HDZ dogovorile su danas novu raspodjelu ministarstava u Vladi Federacije BiH u kojoj neće biti NES-a i SBiH.

Njima će se u Vladi pridružiti HDZ 1990 i Ramo Isak bivši član NES-a.

Kako je potvrđeno za Klix.ba HDZ 1990 pristao je podržati novu Vladu FBiH te će dobiti ministarstvo zdravstva. Na tu poziciju bit će imenovan Nediljko Rimac.

Bivši član NES-a Ramo Isak dobit će ministarstvo unutrašnjih poslova, a zastupnik Arnel Isak u Predstavničkom domu FBiH trebao bi podržati predloženi sastav Vlade.

Schmidt je donio i nekoliko odluka koje se tiču izbora vlade FBiH u budućnosti, a kompletnu odluku počitajte OVDJE.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.