Klupko se odmotava: Ovo se neće svidjeti Aleksandru Vučiću, pogledajte šta je bivši predsjednik Srbije Boris Tadić poručio nakon uvođenja američkih sankcija

Američko ministarstvo finansija stavilo je na listu sankcija potpredsjednika Srpske liste, vodeće srpske partije na Kosovu, Milana Radoičića, biznismena sa sjevera Kosova Zvonka Veselinovića, njegovog brata Žarka i još deset sa njima povezanih osoba, a nakon svega se oglasio i bivši predsjednik Srbije Boris Tadić.

Odluka je donijeta na osnovu izvršne uredbe predsednika SAD Joe Bidena 13818 – koja predstavlja primjenu globalnog zakona Magnitsky za odgovornost zbog kršenja ljudskih prava. Zakon se odnosi na sankcije odgovornima za korupciju i ozbiljna kršenja ljudskih prava.

Zvonko i Žarko Veselinović, Milan Radoičić, Željko Bojić i Marko Rošić označeni su da pripadaju koruptivnim mrežama povezanim sa međunarodnim organizovanim kriminalom, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva finansija SAD.

Željko Bojić, bivši šef operative Policije Kosova za sjever bio je, kao i Milan Radoičić, dovođen u vezu sa ubistvom srpskog političara na Kosovu Olivera Ivanovića. Za Bojićem tragaju kosovske institucije.

Među osobama pod sankcijama SAD je i Radule Stević, jedan od srpskih preduzetnika sa sjevera poznat po tome da je dobijao mnoge tendere kosovskih institucija za različite infrastrukturne projekte na sjeveru Kosova.

Pored ovih pojedinaca, na listi sankcija SAD je i preko 20 firmi koje se sa njima dovode u vezu, sa sjedištem na Kosovu, u Srbiji, Hrvatskoj i u Bugarskoj.

Sankcijama SAD se imovina pojedinaca na listi uglavnom blokira i američkim državljanima je zabranjeno da sarađuju sa njima.

Zbog svega se oglasio i bivši predsjednik Srbije Boris Tadić.

“Američka administracija je upravo donijela odluku o uvođenju sankcija kriminalnoj grupi Vučićevog bliskog saradnika Zvonka Veselinovića! Kriminal i korupcija i te kriminalne grupe su, između ostalog, bile i tema razgovora koje prethodnih dana imam u Washingtonu”, poručio je bivši predsjednik Srbije Boris Tadić.

“Poslije mnogo godina došlo je do stvarne i vrlo oštre reakcije SAD-a prema organizovanom kriminalu u Srbiji i jasnog ukazivanja na povezanost Vučićevog režima sa tim kriminalom.

Ovo je do sada najsnažniji udar na organizovani kriminal koji deceniju vlada Srbijom – napisao je Tadić u još jednom tweetu.

Pogledajte šta je poručio Tadić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.