KLUPKO SE ODMOTAVA Slovenački zastupnik u EU parlamentu: “Ako se dokaže da je Varhelyi podržao Dodikov secesionistički plan, biti će veliki problem!”

Posljednje Vijesti

Klemen Grošelj, slovenački zastupnik u Europskom parlamentu, istakao je da europski komesar za proširenje, Oliver Varhelyi, stavlja interese Mađarske ispred interesa Europske unije.

Grošelj je ovo izjavio u kontekstu Varhelyijevog odobravanja održavanja sjednice NSRS na kojoj su usvojeni zaključci o rušenju državnih institucija.

– Pozivam predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen da zauzme jasan stav da takvo ponašanje nije primjereno i da pokrene istragu, rekao je Grošelj.

Njegove izjave dolaze nakon što je 30 Europarlamentaraca uputilo otvoreno pismo predsjednici Europske komisije, Ursuli von der Leyen, u kojem od nje traže pokretanje istrage o Varhelyijevoj ulozi u separatističkoj politici koju provodi član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

U spornom izvještaju je navedeno da se komesar Varhelyi ‘složio’ s Dodikom o datumu održavanja posebne sjednice NSRS-a i o šestomjesečnom moratoriju na zakone koji uključuju jednostrano povlačenje iz državnih institucija.

Slovenački europarlamentarac u izjavi za EUobserver kaže da će, ukoliko se dokaže istinitost izvještaja, to biti veliki problem.

Dodaje kako ovakve aktivnosti diskredituju zvaničnu politiku EU na Zapadnom Balkanu, a posebno u Bosni i Hercegovini koja trenutno prolazi kroz najveću političku krizu od završetka rata.

Grošelj ističe kako je Varhelyi trebao “pritisnuti” Dodika i natjerati ga da zaustavi provođenje secesionističke politike.

– Bilo koje druge aktivnosti, bilo ideološke ili nacionalne, nisu prihvatljive, njegova dužnost je da zastupa zajednički interes EU, kazao je on.

Govoreći o sankcijama, koje bi EU eventualno mogla uvesti Dodiku, Grošelj ističe kako za to sasvim sigurno postoji način, ali samo uz jasnu političku volju da se to uradi.

– Ogromna većina država članica i veći dio institucija EU shvataju da je ovo (secesija) jasna i prisutna opasnost za BiH, regiju i Europsku uniju, rekao je Grošelj.

Leave your vote

-13 points
Upvote Downvote