Sven Alkalaj uoči sjednice Vijeća sigurnosti UN-a u vezi BiH: “Džaferović će sigurno iznijeti informacije koje zemlje članice treba da čuju”

Ambasador BiH u Ujedinjenim nacijama Sven Alkalaj zadovoljan je zbog činjenice što će na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a o situaciji u BiH govoriti visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt), ali i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

On kaže da, kada je o BiH riječ, stvari idu u dobrom pravcu.

– Očekujem da Vijeće sigurnosti dobije aktuelne i precizne informacije o stanju u BiH i stvarima koje bi se u narednom periodu trebale uraditi.

Sigurno je da BiH treba podršku da se etničke podjele prevaziđu, da se ide u pravcu jedne moderne evropske države koja treba uskoro da dobije i kandidatski status, ali i da se stvara takva klima da BiH bude jedno demokratsko društvo u kojem će se poštovati ljudska prava i sve vrijednosti za koje se univerzalna deklaracija UN-a o ljudskim pravima i zalaže.

To je i jedan od elemenata za mir i sigurnost u regionu – kazao je Alkalaj za „Avaz“.

U javnost je, podsjetimo, prije nekoliko dana procurio sadržaj izvještaja visokog predstavnika, koji će na sjednici Vijeća sigurnosti direktno imenovati krivce za situaciju u BiH.

Pored ostalog, Šmit navodi da od prošle godine vlasti RS na čelu sa SNSD-om i Miloradom Dodikom intenziviraju pokušaje preuzimanja nadležnosti države u oblasti odbrane, pravosuđa i indirektnih poreza.

Na ovaj način se narušavaju osnove Dejtonskog mirovnog sporazuma, već direktno prijeti poništavanjem svih reformi postignutih u zadnjih 25 godina, navodi se u izvještaju.

– Ja sam imao prilike da vidim izvještaj i mislim da je vrlo dobro urađen. Potrebno je krivce navesti imenom i prezimenom, a ne koristiti termin „neki“, kako bi i Vijeće sigurnosti znalo ko su remetilački faktori u BiH, koji nas svojim blokadama institucija, paralelnim sistemima i prenosom nadležnosti dovode u situaciju da BiH ne može krenuti naprijed ka ispunjavanju 14 uslova za napredak ka EU – ističe Alkalaj.

Čvrst stav

Pojašnjava da u ime BiH na sjednici može govoriti jedan član delegacije i to najviši po rangu, što je u ovom slučaju predsjedavajući Džaferović.

– On će sigurno iznijeti informacije koje zemlje članice treba da čuju. Pazite, refleksije Ukrajine mogu se odraziti na BiH i zemlje zapadnog Balkana.

Zato je vrlo bitno da se zauzme čvrst stav da su takve stvari nedopustive i da Svjetska organizacija stoji iza mira na Balkanu i da je spremna spriječiti svaku eskalaciju koja može doći i kao posljedica rata u Ukrajini, ali i nekih drugih odjeka protiv kojih se svijet bori, kako bi region bio stabilan i kako bi se osigurao napredak i privrede koja je definitivno u teškom stanju u ovoj novonastaloj situaciji – kaže Sven Alkalaj, ambasador BiH pri UN-u.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.