Klupko se odmotava: Tužilaštvo BiH formiralo predmet povodom objavljivanja poništenih zakona u Službenom glasniku RS-a

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet povodom nezakonitih aktivnosti u RS-u koje provodi Milorad Dodik s ciljem razvlaštenja visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH, a koje uključuju i nedavna događanja sa objavljivanjem poništenih zakona u Službenom glasniku RS-a.

Porptarol Tužilaštva BiH Boris Grubešić je za Klix.ba potvrdio da u timu rade tri tužitelja zajedno sa SIPA-om i drugim nadležnim agencijama.

“U Tužilaštvu BiH, u navedenom predmetu, formiran je tim od tri tužitelja, koji zajedno sa SIPA-om, te drugim sigurnosnim i policijskim agencijama, poduzimaju zakonom predviđene aktivnosti o čijim rezultatima će javnost biti obaviještena”, kazao je Grubešić.

Do formiranja predmeta je došlo nešto ranije zbog dešavanja u RS-u, odnosno donošenja zakona i sprovođenja istih iako su poništeni, a što je danas kulminiralo objavom u Službenom glasniku RS-a.

Inače, za to djelo je visoki predstavnik Christian Schmidt uveo krivičnu odgovornost, kao i za nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH. Prema izmjenama donesenim prošlog vikenda, odgovorna osoba može biti kažnjena od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Ukoliko upozna svog nadređenog o tome da bi objavljivanje značilo krivično djelo, on može dobiti manju kaznu, a također može biti oslobođen krivice ukoliko upozna Tužilaštvo s pritiscima da počini krivično djelo.

Međutim, on očigledno smatra da nije bio pod pritiskom da objavi ukaze, nego da je Službeni glasnik RS-a bio pod pritiskom međunarodne zajednice.

Novi direktor Službenog glasnika Miloš Lukić potpisao je jutros odluke o objavljivanju ukaza predsjednika RS Milorada Dodika o proglašenju dva zakona da se odluke visokog predstavnika ne objavljuju u Službenom glasniku na teritoriji RS kao ni odluke Ustavnog suda BiH.

Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske te Ukaz o proglašenju Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH potpisani su danas, u nedjelju, na uobičajeno neradni, ali za novog direktora prvi radni dan.

Lukić je na poziciju direktora izabran jučer na hitnoj telefonskoj sjednici.

To se dogodilo nakon što je tu funkciju usljed pritiska da počini krivično djelo, napustila Milka Devušić. Mjesec prije nje je istu poziciju napustio i Vladimir Janković.

Niko od njih nije želio biti sankcionisan zbog objavljivanja ukaza predsjednika RS-a na zakone koje je visoki predstavnik Christian Schmidt poništio – prenosi Klix.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.