Ko je naredni za hapšenje? Delegat u Parlamentu BiH Zlatko Miletić otvoreno: Mnogi mirno ne spavaju

Nekadašnji prvi čovjek Federalne uprave policije Zlatko Miletić, gostujući u Pressingu na televiziji N1, govorio je kriminalnim grupama koje haraju Bosnom i Hercegovinom decenijama, ali i o njihovoj povezanosti s političkim strukturama.

Isti tretman za sve kriminalce

Govoreći o hapšenjima koja se posljednjih mjeseci dešavaju na području Kantona Sarajevo, Miletić kaže kako ispada da “ko biva, nema krminala drugdje”.

“Kad se sjetim pandemije i nesretne bolnice… Novalić odgovarao, u RS nije niko. Moramo imati isti tretman za kriminalca bez obzira iz kog naroda dolazi, ovdje govorim o policijskim agencijama i tužilaštvima”, rekao je Miletić.

Komentirajući spregu kriminalaca s političarima, ali i pojedinim tužiocima te njihovu organizovanost, kaže kako bi se “Cosa Nostra postidili kada bi vidjeli kako su kriminalci ovdje organizovani”.

“Po ponašanju, pogotovo dugovječnih političkih stranaka, uvijeđeni su da im niko ništa ne može jer u međuvremenu su uspjeli poklopiti pojedine policijske agencije i tužitelje.

Oni kontrolišu čitav taj sistem i bilo šta da hoćete u istražnom smislu protiv njih, oni to znaju. Pitanje je vremena gdje će se taj niz prekinuti. Ovi koji se bave opštim kriminalom, oni tu snagu crpe iz političkih mecena.

Ovdje imate ljude koji su pravi kriminalci, koji vladaju po 20 godina u svim zemljama regija kojima niko ne može ništa.

Drže prave organizirane kriminalne grupe, ne u političkom, već pravom političkom smislu, mislim da bi se Talijani iz Cosa Nostre postidjeli kada bi vidjeli kako su oni organizovani.

Ovakav oblik organizacije kriminala će se istraživati, ovo nema nigdje u svijetu”, zaključio je Miletić.

Na pitanje ko od političara ovih dana ne spava mirno, Miletić odgovara: “Mislim da mnogi od njih mirno ne spavaju ne sada, već godinama, i nadam se da će kad tad doći nadležni orgaani doći da im pokucaju na vrata.

Bio bih sretan da u sklopu borbe protiv korupcije napravimo zakon kao u Irskoj koji se zvao ‘Robin Hoodov’, da prvo glavonjama oduzmemo političkim oduzmemo sve što su pokrali i damo rok od šest mjeseci da dokažu odakle im imovina pa da vidite kako se to može riješiti.

Ali, nema volje.”

Pogledajte šta je poručio Miletić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.